Биг Брадър ще лови нарушители по Главната

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2015 14:42

Биг Брадър ще лови нарушители по Главната

Акценти

 • Играта между полицаи и нарушители продължава
 • От Общината продължават да мълчат гузно и да се ослушват за разрешението

Свързани публикации

Камери за видеонаблюдение на бул. „България“ ще поставят от движение „Заедно за Харманли“ Те са закупени и чакат само разрешение от местната управа за монтирането им. Проведени са разговори с РУ- Полиция, като полицейските служители са определили и местата за поставянето им – до хотел “Хеброс“ до Културния център, на оживеното кръстовище до него, на кръстовището на бул. „България“; и „Цар Освободител“; и на разклона за Тополовград.

„Ситуацията не предполага повече забавяне, чакаме отговор от Общината, от 9 февруари т.г. и такъв няма. Булевард „България“; се е превърнал буквално в скоростна писта. Не се спира на пешеходни пътеки и всекидневно се създават рискови ситуации. Камерите ще улеснят много полицейските органи в установяването на нарушителите“;, казва председателят на УС на движението Тодор Тодоров. От гражданската организация са поставяли многократно въпроса относно въвеждане на пешеходни пътеки от нов тип „;гърбици“ на оживени пътни артерии в града, но досега  отговор от Общината – няма.

Сега, след като камерите са закупени и местата са уточнени, остава само една пречка пред поставянето – Община Харманли да разреши това. Писмото с искането е входирано в сряда, 12 август. От движението настояват за възможно най-бърз отговор, защото начинанието е с висока обществена подкрепа и е изключително необходимо за Харманли. Ако това не стане в срок от един месец, от „Заедно за Харманли“; ще съберат гражданите пред Общината, за да разберат всички защо се игнорират справедливите искания на хората.

Вижте Лесидрен, очаквайте в Харманли

В село Лесидрен нерегламентирано състезание доведе до смъртта на две 16-годишни деца, То се провеждало от млади момчетата, които се чувствали безнаказани със скъпите си коли. В репортаж по НОВА тв човек от селото ги описа като „нагли“Оказа се, че почти никой не е подавал сигнал срещу тях, защото ги е страх. В същото време местните твърдят, че около 10-11 човека всяка вечер си правят незаконни надбягвания с автомобили.

В Харманли опасната игра продължава.

Тук положението е доста по-различно. Месеци наред всяка вечер има оплаквания на 112 и в полицията от безумното каране на няколко човека по Главната улица, но ефект – няма. Имаше случай, при който БВМ посред бял ден са качи на тротоара и се заби в ограда. За щастие там нямаше пешеходци. Нашата медия е поставила въпроса няколко пъти пред различни институции, но безуспешно.

Дерибеите на пътя са си направили страница във Фейсбук, където предупреждават, къде има полицаи и там се кара спокойно. В момента, когато те си тръгнат, безумните гонки започват, зад гърба на униформените.

В същотото време подигравките със служителите на реда продължават. Хулиганите не се трогнаха от апела на един от тях, който бе написал във Фейсбук, че целта им не е да ги хванат, а да предпазят техния живот и този на околните.

Вместо това има и заплахи към полицаите.  Те описват своята роля в този казус като контролна, тоест могат само да правят актове и те вече са стотици. За сведения момчето, което загина преди три седмици с мотора си на улица“Алеко Константинов“; има 10 акта и едно досъдебно производство.

От общината, продължават да мълчат гузни, а те са главното действащо лице в тази ситуация. От там лъха безчувственост към тези проблеми на хората, които ги издържат със своите данъци. Живеещите на „България“са обезверени и смятат да поставят въпроса пред централните медии, за да им обърнат внимание. Ако трябва, ще стигнат и до Бойко Борисов.

Реакция на тази ситуация има от гражданското движение „Заедно за Харманли“. От там са готови да осигурят камери за видеонаблюдение по Главната и от полицията одобриха това.

Сега се чака тежката дума на общината, да даде разрешение за тяхното поставяне. По този начин и тази институция ще даде своя малък принос за справяне с проблеми.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2015 14:42
Напиши коментар

12 Коментара

 1. Харманли август 22, 18:32

  Изчакайте бул. България е само началато като асфалтират и Алеко Константинов и Иван Вазов ще стане още по зле

  Отговори на този коментар
 2. белокоса август 18, 14:00

  И аз живея на бул.България -много добре знам за какво става въпрос. Предполагам не само живущите на булеварда знаем за гонките след 22,00 часа особено между кръговото на Вълкин Георги и Пчелата. Даже някоя вечер гонките започват от 20 часа и то от пътното до пчелата-точно тогава, когато майките се прибират с бебешките колички. То не са въртене на гуми от коли с подправени ауспуси-гърмят та се не траят, то не мотори с мотористи без каски на видима възраст под 18 години и с мацета отзад с развени коси естественно, а на кръговото, ако могат да се завъртят наобратно още по-добре. Това не се ли вижда от полицаите. Обаждаме се непрекъснато на тел.112 и кво-нищо. Докато патрулката дойде ония ги е отвял вятъра. И не само това-играят и на руска рулетка-излизат от страничните улици на булеварда без да спират на стоповете. Това го виждаме всяка божа вечер. Не може да се спи на отворен прозорец. На затворен също гърми, даже и с хубава дограма. Мирясват към 4 часа сутринта. Питам се къде са полицаите и управниците на града и какво чакат- да се случи същото като в Лесидрен. Знае се кои правят гонките-цял град ги вижда, но се знае и на кого са протежета. Те се мислят за богопомазани, но рано или късно ще се стовари върху главите им Божия гняв.

  Отговори на този коментар
 3. странно август 16, 00:07

  Покрай тези камери внезапно се сетих нещо. Преди време някой, мисля от Общината, беше поставил 2 камери. Едната е поставена на железния стълб на уличното осветление непосредствено до БИЛЛА, по ул. „Янко Сакъзов“ и беше насочена към мемориалната стена срещу БИЛЛА. Другата е в Градската градина и е насочена срещу покритата сцена там. И двете камери, ако не се лъжа, са поставени от ЕСКОМ, но може и да бъркам. До скоро, може би до преди година или малко повече изображението и на двете камери беше обществено достъпно – имаше си сайт, легитимен при това, от които съвсем спокойно гледаш в реално време хората, разхождащи се по площада да речем. Впоследствие „прякото предаване“ бе прекратено. Първо спря да предава камерата в центъра, а после и тази на сцената. Въпросът е изобщо ли не работят тези камери или работят, но изображението не е свободно достъпно и ако все още работят използваемо ли е онова, което предават.

  Отговори на този коментар
 4. Yavor G. август 15, 08:34

  Това в Харманли не се търпи по главната защо е допуснато да се стигне до тук. След 20 часа е неконтролиреумо не че и през деня не е така.В другите градове също има проблеми,но тук се въртят гуми пред майки с колички. нека се вземат по-бързо мерки, да се слагат тези камери и наказанията да са по-строги че някой ще изреве много страшно

  Отговори на този коментар
 5. Asen ot mahalata август 14, 22:01

  Nqma smisul ot tiq kameri sled kato nqma da si plashtat globite……..

  Отговори на този коментар
 6. Тенчо август 14, 18:53

  това е много хубаво,което чета.Само не разбирам защо гражданите правят всичко това,а не общината.Иначе поздравления за организаторите

  Отговори на този коментар
 7. харманлиец август 14, 17:08

  А когато ще се разчистят колите от стоповете за да има видимост?

  Отговори на този коментар
 8. poko август 14, 16:35

  И с какво камерите ще помогнат , след като полицията няма право да ги използва ?Ще стане същата ситуация като с бул.България в Пловдив , фирма Анди подари камерите , монтира ги ползваха се около половин година и след това се прие закон с който се забранява на полицията да използва видео съоръжения който са дарени от частни фирми , и сега камерите си ги има просто ей така да плашат гаргите.

  Отговори на този коментар
  • странно август 15, 01:06

   Ами и аз се опитах да напиша коментар в същия дух в профила на сдружението във фейсбук, ама те ми отговориха, че по – добре било да действат, отколкото да стоят със скръстени ръце. Доколкото ми е известно камерата може само да покаже на полицията, че на еди – кое си място има гонка, но записа не се признава в съда.Може би греша, тук юрист може да коментира, но това е, което ми е известно и ако е така, то какъв е смисълът от тия камери, освен да ги кацат гаргите. Трябва полицията да го задържи в момента на извършване на нарушението. Иначе, както и днес посочиха в bTV новините, най – многото било да им съставят акт за хулиганска проява, което едва ли ще ги стресне особено. Значи общо взето ситуацията е следната – наблюдава районния полицай монитора и вижда от някоя от камерите, че еди – къде си има гонка. Подава сигнал на патрулката и тя има за задача да отиде на мястото и да залови нарушителя в момента на извършване на нарушението, т.е. докато кара с превишена скорост. Това веднага очертава поне два проблема – първо патрулката трябва да залови моторист, движещ се с превишена скорост, което и да видя, трудно ще повярвам. Да речем, че това стане – трябва да напише акт на нарушителя. Ами ако се окаже, че това е дете на еди – кой си, както обикновено е в Харманли, тогава какво правим. Ама като ги написах тия неща, останах с впечатлението, че сдружението не остана особено очаровано от коментара ми. Иначе казано – ето на, ние сме решили да направим едно добро на града, пък такива като тебе само се съмняват в добрите ни намерения. А за просто се опитвам да бъда реалист и да охладя прекаления ентусиазъм. Видеонаблюдението едва ли ще спре гонките. То тази вечер пак в bTV новините имаше репортаж от едно село – камерата пред кметството ясно е заснела джигита с колата, показват записа по телевизията, и това не доведе до нищо, независимо, че полицията го видя. Хората от полицията ясно си казаха – нужни са промени в закона, които да дават възможност на полицията да използва записите от подобни камери в съда. Конкретно от камерите в Харманли ще има смисъл, ако не са концентрирани само към пътя, а обхващат и околния периметър и показват и за евентуални други произшествия.

   Отговори на този коментар
   • Поляк август 15, 17:18

    Само мрънкане бе, направи и ти нещо, само анализатори в това харманли. Работата добре е замислена, нека да опитат може и да се получи нещо добро. А тебе те съветвам не да мрънкаш а да направиш и ти нещо.

    Отговори на този коментар
 9. Възмутен август 14, 16:19

  Крайно време е да се вземат някакви мерки , защото карат като обезумели с коли и с мотори,а да не говорим че постоянно пресичат малки деца от общината защо чакат да стане нещо и тогава да извиват ръце?????????

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама