Бежанци при нас няма, но ни плашат с тях

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 9, 2020 07:16

Бежанци при нас няма, но ни плашат с тях

Сериозна криза, свързана с мигрантски натиск, вилнее в комшиите. От една седмица Турция и Гърция са изправени пред остър проблем, в чието решаване трябва да се включат ЕС, САЩ и Русия.
Тя започна на 26 февруари, когато президентът Реджеп Ердоган обяви, че “отваря границите към Европа и че “стотици хиляди ще [я] преминат. Заплашителното му изказване дойде, след като при въздушни удари бяха убити 33 турски войници в Идлиб. Турската армия повече от месец е дислоцирана незаконно на сирийска територия.
Първите струпвания на бежанци в Одрин се появиха на 26 февруари, подтиквани от президента на Турция. Той използва човешките съдби като оръжие срещу съседа си Гърция и ЕС. Настояваше от Брюксел да го подкрепят в борбата му в Сирия и да накарат Русия да не му се меси.
През това време бежанците в Одрин бяха отклонявани към гръцката граница.

Гърците затвориха всички КПП-та с Турция, а прииждащите мигранти бяха отблъсвани от тяхната територия със сълзотворен газ.

Българската държава също реагира, струпа полиция и жандармерия на границата ни с Турция, където за денонощие има само по два опита за преминаването й.
В неделя, 1 март, Гърция обяви, че спира за месец приема на молби за получаване на закрила.
Докато всички държави от ЕС се солидаризираха с Гърция и я подкрепяха, българският премиер Бойко Борисов навръх националния празник – 3 март, замина за Анкара на „приятелска вечеря с приятеля си Ердоган“, по негови думи, за да сътрудничи за уреждането на проблема. Самият Ердоган се опитваше да прави това с Меркел, Тръпм и Путин.
На трети март в Гърция пристигнаха Урсула фон дер Лайен, председателят на ЕК, и Шарл Мишел, председател на ЕС. В граничното село Кастенес дадоха пресконференция и обявиха, че ЕС застава зад Гърция, отпуска € 700 000 000, четири хеликоптера, а 1000 войници на Фронтекс се включват в опазването на границата на ЕС в Гърция.
По-късно първите хора на Брюксел пристигнаха у нас, където премиерът Борисов ги повози в джип, а след това облетяха границата ни с Турция, за да се запознаят с мерките за сигурност.

През седмицата продължи и медийната война между Гърция и Турция, които взаимно се обвиняваха в нарушение на човешките права.

На този фон ситуацията в България изглежда спокойна, но министърът на МВР Младен Маринов поиска пари от Брюксел за оборудване на граничарите.
За решаването на конфикта от ЕС този път са взели сериозни мерки, остава България да разбере това и да не подкрепя диктатора Ердоган.

От сайта на Иван Бакалов

Защо мигрантите заобикалят България? Дори в най-голямата вълна оттук не минаха много мигранти по път за Западна Европа, крайната им цел. България е само спирка, но и като спирка не е предпочитана. Защото мигрантите знаят, че може да се наложи у нас да живеят по половин – една година, докато се придвижат на Запад. А то тука живот ли е… Доходи няма, а и те искат да се закачат бързо на по-богатите социални фондове.
Има и още един фактор – Динко. Английският печат го направи прочут. Някакъв Рамбо, който със свой отряд пази границите като доброволец. В коментарите под статиите за Динко в английския печат имаше призиви да събират помощи за него, да му помагат. Изкараха го страшен за мигрантите, разчу се, че тук не е окей да минаваш границата.
И имаше един смъртен случай, граничен полицай уби мигрант, вярно, при изстрел от рикошет, но се е разчуло, че тук стрелят и гонят „Гоу бек то Търки“.
И за зло, или за добро към нас няма наплив.

снимка: Milliyet

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 9, 2020 07:16
Напиши коментар

2 Коментара

  1. προσφύγων март 9, 07:43

    Dvamata iskat ose pari ot Europa No v Europa razbraha uidurmata i dadiha na Garcia. Boiko i Erdopan sa lajci……

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама