Бежанци не спират набезите си над градинки

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 18, 2016 08:23 Updated

Бежанци не спират набезите си над градинки

Собствениците на овощни и зеленчукови градини край бежанския лагер в Харманли се оплакват от всекидневни набези на бежанци. „Градинката, където съм сял зеленчуци, е оградена с бодлива тел. Тя се намира съвсем близо до блока, в който живеем. Един ден виждам как вътре в нея седят няколко човека и нагъват каквото са докопали, а около тях всичко е разхвърляно. Изгоних ги, но това е всекидневие и за моите съседи.“ Това споделя П.П., живеещ в блока до Регистрационно-приемателния център (РПЦ) – Харманли.
Други градини, които се намират от другата страна на Международния път, до шосето към Помощното училище, също не са пощадени. „Идват рано сутрин, на развиделяване, берат каквото им попадне. Много често това са зелени плодове”, споделя друг потърпевш Г.Г.
„Не можем да ги контролираме, след като са извън Центъра“, сподели директорът на РПЦ – Йордан Малинов. „Всеки ден им говорим и обясняваме, че това е частна собственост и не трябва да се пипа без разрешение на собственика.“
От полицията също знаят за проблема, но не могат да поставят полицай до всяка една градинка да я пазят.
Собствениците са много изнервени и не е изключено да се стигне до саморазправа, защото това положение продължава с години.
Преди време бежанци, главно сирийци, ловяха риба на реката с неразрешени методи. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) беше вдигнала ръце от тях, защото законът не им дава право да ги санкционират.
Докато в началото бежанците бяха предимно сирийци, сега тези са повечето афганистанци. От поведението и държанието им личи, че възпитанието им е на ниво “Средновековие”. Настанените в стаите на РПЦ използват леглата за рафтове и шкафове, а а спят на земята. Стаите им са разхвърляни, мръсни, не пазят имуществото. Всички те чакат с нетърпение да вземат статута и хукват към Западна Европа, която очакват да се грижи за тях.

Заради оплакванията на граждани от досадно присъствие на тълпи бежанци на публични места, от полицията и общината дават дежурства по центъра и на други места, където има струпване на мигранти. Най-често те се събират около БИЛЛА, където ползват безплатен Интернет. За респект се използва и обучено куче.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 18, 2016 08:23 Updated
Напиши коментар

3 Коментара

  1. Pepo август 18, 18:25

    Ами много ги искахте в Харманли- мълчахте си сега сиги куткаите.Вас местните ще изселят тях ще гледат – идва този момент.

    Отговори на този коментар
  2. # август 18, 10:31

    Кръвта вода не става.

    Отговори на този коментар
  3. dani ivanova август 18, 10:13

    Като не можете да ги контролирате в София с молба да ви сменят статута на лагера

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама