Бежанци благодариха на българите, че страната им ги е приела

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2015 07:41

Бежанци благодариха на българите, че страната им ги е приела

Акценти

 • Малки деца, раздаваха цветя и бонбони на всеки срещнат
 • Много харманлийци не разбираха какво става, а онези, които получаваха подаръците бяха малко смутени.

Свързани публикации

Стотина бежанци от Сирия, с кюрдски произход, вчера излязоха по улиците на Харманли на мирно шествие. Младите хора носеха знамената на България, ЕС и и на тяхната кюрдска република. На 21 март те празнуват своя празник Нироз и по този повод малки деца раздаваха цветя и бонбони на всеки срещнат, като му честитяха празника. Те използваха срещите си с българите, за да им благодарят за това се са ги приели в родината си.

Организатор на проявата бе Багзад Сино, 32-годишен сириец, от кюрдски произход. Той е магистър-фармацевт, завършил е образованието си в Украйна. От няколко месеца Багзад е неотлъчно в лекарския кабинет в Центъра, където превежда и помага на двамата медици Георги Георгиев и Елена Дачева. Освен него, още няколко кюрди, сред които и лекар, помагат на медиците. Багзад е имал аптека в родния си град Хасаке и е раздавал безплатно лекарствата на пострадалите.

Днес кюрдите празнуват своя празник Нироз, или Навруз, както някои го наричат, и в бежанския център в Харманли ще има музикално-артистична програма. На него според техните традиции започва пролетта и тяхната нова година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2015 07:41
Напиши коментар

13 Коментара

 1. monk март 29, 04:14

  “Бежанци благодариха на българите, че страната им ги е приела.“ Тяхната страна ли бе Иване не е ли Бежанци благодариха на българите, че страната НИ ги е приела!

  Отговори на този коментар
 2. nikoi март 23, 17:06

  Тези навлеци НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ, НИКОЙ НЕ ГИ Е ПУСКАЛ И НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА в БЪЛГАРИЯ!КРЪГОМ и ХОДОМ МАРШ гадини!

  Отговори на този коментар
 3. немислещ март 22, 19:52

  Браво на бежанците, това си е тяхната нова държава! ХА ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ!!!

  Отговори на този коментар
 4. Евелина Стоева март 22, 15:57

  Браво на бежанците. Те показаха на няколко манипулативни, завистливи, злобни и мързеливи тариката, че човечността не е порок

  Отговори на този коментар
 5. мислещ март 22, 13:13

  Харманлийци не гледат с лошо око на бежанците, още повече че почти никой от тях за 2 години не е останал в Харманли. Някои може и да не ги харесват,но това е прехвърляне на проблема от болната глава на здравата.Имаме си 3-4 хиляди циганина в двете махали, част от тях редовна клиентела на полиция и прокуратура. Бежанците имат 5 нарушения за година, а харманлийци 400, от тях не мога да кажа колко са извършени от роми, но няма да са никак малко. Имаме 10-15 000 бежанци в цялата страна и 1-2 милиона цигани, които лежат доживотно на нашата социална система, с всички видове помощи,които съществуват.Скубят така българския данъкоплатен,че десятъка ряпа да яде.Бежанците,ни костват разходи за няколко месеца и бягат от България. досега не е известен случай Европа да ни е върнала бежанци,въпреки многото спекулации за това. Ислямизация имало, напротив, има мангализация.Има цигани по-ревностни мюсюлмани и от Аллаха. От тях да те е страх. А иначе с една дума ще обобщя настроенията на тези,които по-принцип и на всяка цена са против бежанците – нека този, който е безгрешен, първи хвърли камъка…

  Отговори на този коментар
 6. Lila март 22, 11:53

  Поздравления за позитивната новина, стига сляпа омраза към чужденците. Който греши, нека си понесе заслуженото,но сляпо да мразиш семейства с деца е отвратително. Били терористи или щели да бъдат терористи. Нека службите си вършат работата и да отсяват плявата и мършата от добрите хора па били те и икономически имигранти. В лагера в Харманли 90-95 % са сирийци, много от тях са кюрди, има малко от Ирак и само едно семейство от Афганистан. Стига и глупости, че бежанци могат да бъдат само хората,които бягат от война. Законодателството е предвидило още много хипотези кой може да бъде бежанец и война е само една от тях.

  Отговори на този коментар
  • Офелия ноември 8, 06:00

   Понятието „бежанци“ според Българското законодателство са лицата които немогат да пребивават в страната си по местожителство поради преследване от същата по причина на :раса, религия, политически убеждения, националност или социална група.Лично аз мисля, че щом бягат от дома си,едва ли е от хубаво, мисля свободата и мира между хората сме го приели като даденост, тези хора са страдали, те живеят с малко, без удобствата които ние имаме, така че уважение и адмирации за жеста към Харманли!

   Отговори на този коментар
 7. snqg март 21, 19:45

  Много позитивно 🙂

  Отговори на този коментар
 8. z март 21, 17:24

  Браво два положителни коментара!! Добавете и от мен един плюс. Така трябва.

  Отговори на този коментар
 9. Константин Саръиванов март 21, 13:09

  Хора като всички нас. Честит им празник. Да са живи и здрави и нека живеем в мир и разбирателство.

  Отговори на този коментар
 10. Валя март 21, 09:49

  Еми браво, добре са го направили. Да ви кажа честно, ние харманлийци сме добри хора и полека лека свикнахме с чужденците. Аз съм майка и в началото се притеснявах много особено като ги гледах да вървят на тумби. После свикнахме с тях, повечето са семейства има много деца. Онзи ден бях с едното дете и се разминах със семейство от лагера-усмихнаха ми се. Вчера бях в градската градина и тръгваме към люлките, а там мъж и жена люшкат двете си деца. Като ме видяха, веднага вдигнаха едното дете, да се качи моето

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама