Банките вдигат таксите дори по време на криза

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 14, 2020 13:15

Банките вдигат таксите дори по време на криза

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 47/931 година XVII, 11 - 17 декември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

По време на пандемията потребителите на банкови услуги са неприятно изненадани от увеличението на таксите, които банките им взимат. На практика всеки месец някоя институция обявява корекции в тарифата си. Нещо повече, появяват се и нови – например „такса преместване при отсрочване на кредити“.
В този процес клиентите са само безучастни зрители.
Една от най-популярни финансови институции „Банка ДСК“ от началото на 2021 г. повишава таксите по дебитните си карти. Тегленето на пари от банкомат ще се таксува с 1.50 лв. вместо 1.20 лв. Поскъпва и тегленето на пари от карта на гише на банката, а справките за наличност от банкомат (АТМ ) стават от 0.30 на 0.40 лв.
Промяна има и в таксата за теглене на пари в наличност за всяка трансакция. За суми до 2000 лева/EUR 1000, банката ще ни таксува с 0,50% върху цялата сума, вместо с досегашните 0,45%. С 0,05% има увеличение за теглене на суми над 2000 лева/EUR 1000.
С 0,40 лв. поскъпва и обслужването на стандартна разплащателна сметка с дебитна карта на Банка ДСК. За хората с трайно намалена трудоспособност или степен на увреждане – тарифата става 1,90 лева.
Увеличение с 0,30 лева има и за теглене на пари в наличност с дебитна карта в България от АТМ на други банки или новата такса е 0,90 лева.

Банките налагат
по-високи такси при
тегления в брой, докато мобилните им услуги
са по-евтини.

В условия на пандемия за тях е по-трудно да поддържат клонове и затова насочват клиентите си онлайн услугите.
В навечерието на Коледа поне още три банки вдигат месечната такса за поддържане на разплащателна сметка. БАКБ от 15 декември повишава таксата от 2,90 лв. на 3,20 лв. Въвежда и комисионна за внасяне на пари в брой във всякакви сметки, включително в спестовен и детски влог. За суми от 3000 лв. таксата ще е 0,50 лв., а след това е 0.15% до 0.18% от сумата. Повишение с 0.50 евро има и за теглене на пари в брой от еврови сметки. Месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка в “Токуда Банк“ също се повишава с 0,50 лева от 15 декември. Така за сметки без карта вече всеки месец ще се удържат 3.00 лв., а когато сметката е в комплект с дебитна карта на банката – 2.50 лв. Големите банки отдавна направиха месечното обслужване на разплащателни сметки 4 лв., сега това предприемат и по-малките.
„Токуда банк” повишава също така месечно обслужване за кредитните си карти MasterCard Standard от 3,50 лв. на 4.00 лв. „Инвестбанк“ вдига с 0,30 лв. месечната такса за поддръжка на основна карта до 2,50 лв. от 29 декември. А за справка на наличност по сметка от ATM ще се удържат 0.25 лв. при сегашни 0.10 лв.
Експертите съветват редовно да се проверяват съобщенията за промени в тарифите, които банките са длъжни да публикуват на сайтовете си, за да са наясно коя услуга колко струва и да си спестят неприятни изненади.

В създалата се ситуация опции за реакция на клиентите няма. В момента има наложен мораториум по лихвите по кредитите, а банките търсят алтернативни методи да покрият тази загуба на приход. Той започна от миналата година, когато лихвите паднаха на много ниско равнище. Тогава имаше регулаторно решение за преводите в евро, които премахна таксите. На банките им се загуби този доход и те започнаха да търсят начин да го компенсират по друг начин.

През тази седмица излезе съобщение, че закриват офиса на „Банка ДСК“ в Симеоновград, а клиентите им ще могат да ползват клона на банката в Харманли. Той е на 15 км от Сименовград, а в съобщение, разлепено в града, става ясно, че клиентите „могат да използват офиса на банката в Плевен, както и всеки друг офис на банка ДСК.“

Източник: СЕГА и други медии.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 14, 2020 13:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама