Бабинден се отпразнува на доста места в община Тополовград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 3, 2019 08:02

Бабинден се отпразнува на доста места в община Тополовград

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #3/132, 25 - 31 януари 2018 г.

На много места в Тополовград бе отбелязан Денят на родилната помощ – Бабинден. Тъй като в Тополовград АГО няма, повече се наблегна на различните ритуали и обичаи.
В дните преди 21 януари и на самия ден празнуваха в Радовец, Орешник, Срем, Хлябово, Устрем, Тополовград и на други места в общината.
В Радовец и Орешник, където дойдоха и жени от село Мрамор, празнуваха в събота – 19 януари.
На другите места жените, тъй като това се счита за изцяло женски празник, си го отбелязаха на 21 януари.
В общинския център от Клуба на пенсионера „Топола” бяха организирали празник. В клубното помещение се бяха събрали около 50 жени, предимно пенсионерки на различна възраст. Поздрав от името на ръководството на клуба към съвременните „баби” – някогашни, вече пенсионирани акушерки в болницата и към всички жени на тържеството отправи Мария Минчева. Изпълнен бе и ритуалът за „поливане” на бабите, след което по-младите пенсионерки изпълниха весела и забавна поредица от сценки на теми, свързани с празника.
Всяка от присъстващите дами се бе постарала да представи добре кулинарните си умения. През целия ден в Тополовград няколко групи, облечени подходящо за случая, обикаляха от магазин на магазин, от фирма на фирма, по учреждения и служби да честитят празника.
В Устрем в ролята на „бабата” бе дългогодишният лекар на селото д-р Мария Попиванова, а празникът бе проведен на няколко места в селото от различни групи жени.
Забавно и весело беше и на останалите места в общината, където бе отбелязан този славещ и утвърждаващ новия живот празник.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 3, 2019 08:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама