Бабинден се отпразнува на доста места в община Тополовград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 3, 2019 08:02

Бабинден се отпразнува на доста места в община Тополовград

На много места в Тополовград бе отбелязан Денят на родилната помощ – Бабинден. Тъй като в Тополовград АГО няма, повече се наблегна на различните ритуали и обичаи.
В дните преди 21 януари и на самия ден празнуваха в Радовец, Орешник, Срем, Хлябово, Устрем, Тополовград и на други места в общината.
В Радовец и Орешник, където дойдоха и жени от село Мрамор, празнуваха в събота – 19 януари.
На другите места жените, тъй като това се счита за изцяло женски празник, си го отбелязаха на 21 януари.
В общинския център от Клуба на пенсионера „Топола” бяха организирали празник. В клубното помещение се бяха събрали около 50 жени, предимно пенсионерки на различна възраст. Поздрав от името на ръководството на клуба към съвременните „баби” – някогашни, вече пенсионирани акушерки в болницата и към всички жени на тържеството отправи Мария Минчева. Изпълнен бе и ритуалът за „поливане” на бабите, след което по-младите пенсионерки изпълниха весела и забавна поредица от сценки на теми, свързани с празника.
Всяка от присъстващите дами се бе постарала да представи добре кулинарните си умения. През целия ден в Тополовград няколко групи, облечени подходящо за случая, обикаляха от магазин на магазин, от фирма на фирма, по учреждения и служби да честитят празника.
В Устрем в ролята на „бабата” бе дългогодишният лекар на селото д-р Мария Попиванова, а празникът бе проведен на няколко места в селото от различни групи жени.
Забавно и весело беше и на останалите места в общината, където бе отбелязан този славещ и утвърждаващ новия живот празник.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 3, 2019 08:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.