Атракции в чест на лимеца в село Рабово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2016 17:46

Атракции в чест на лимеца в село Рабово

Акценти

  • Две фолклорни групи от Узунджово и от Свирачи показаха как се е жънела тази антична житна култура в древността.

Свързани публикации

Няколко атракции съпътстваха седмото издание на фестивала на лимеца. Той се проведе днес на  красиво място, близо да р. Арда, край село Рабово, Стамболовско.

Насред една от нивите бяха подредени светлописи от жътва „Лимецът“. Авторът Тихомир Петков използва тази българска дума за фотографии. С тях той показва пътят на хляба, произведен от това растение – от зажънването до изпичанато му.

Организаторът на фестивала Петко Ангелов нарече изложбата „24 карата лимец“.

Две фолклорни групи от селата Узунджово и Свирачи показаха как се е жънела тази антична житна култура в древността. Облечени в народни носии, със съпрове и паламарки, те пяха жетварски песни за чудодейната зърнена храна.

Друга част от атракцията бе изявата на самодейци, облечени като богове, тракийски цар и Орфей. Те изпълниха ритуал, свързвал древните траки с хляба.

След като лимецът бе ожънат, овършан, от него бе приготвен хляб. Преоблечен в антични одежди мъж мелеше зърното с два камъка. От брашното месеше хлебчета, които печеше на нагорещена каменна плоча.

Лимецът се смята за една от първите храни, познати на човека. Той е древен сорт пшеница, останала непроменена през хилядолетията, която днес преоткриваме заради изключителните й хранителни качества.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2016 17:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама