Астро Арт Ателие

Радка Димитрова
От Радка Димитрова август 12, 2016 14:48

Астро Арт Ателие

 

Радка Димитрова

Радка Димитрова

Стартираме рубриката „Астро арт ателие“.

Наименованието говори само за себе си. И все пак думата астра в превод от гръцки означава звезда. Първото значение на арт пък е изкуство, но също така майсторство, умение, навик.
Ателие е работното помещение на хората на изкуството. Творците са тези, които със своя талант, интуиция, упорство и вдъхновение създават красиви и стойностни неща.

Това им е професията.

Всеки обикновен човек обаче също може да е творец на най-ценното, което притежава собствения си живот!? Това е едно от най-провокативните схващания днес – човек е сътворец на Бога, защото твори своята реалност, чрез ежедневните избори, които прави. Как? Чрез свободата, която притежава?

Добре дошли на всички, които приемат това предизвикателство и са готови да създават самите себе си.

Вероятно за част от Вас себепознанието е важно.
Други ги глождят отговорите на нерешени въпроси. Имаме нужда и от любопитните, които се стремят да разширят своя кръгозор. Какво е животът обаче без разумните и прагматичните?
Те търсят начини да улеснят своето ежедневие. Да не се суетят и колебаещите се, съмняващите се и тези които се нуждаят от проверка на своите истини.
Както и пътешествениците, защото в астрологията чужбина, далечните пътувания се отбелязват със същия показател, както духовното пътешествие в дълбините на собственото Аз, възгледите, Бог и висшето образование. За предпочитащите обаче готовите рецепти, схемите и алгоритмите няма какво да предложим. Все пак ще творим…

Подготовката за дадено начинание винаги е важна.

Дори има твърдение, че тя гарантира 50% от успеха му. Ето защо сега ще ви разкажа част от най-важната като за начало информация. Нещо по-добно на това, което се случва при първа среща с непознат за нас човек -представяме накратко себе си или когато четем увода на книга. Или етапът, през който сме в трескава подготовка за пътуване и приготвяне на багажа, който ще ни е необходим или когато например изписваме в търсачката Гугъл дадена дума, за чието значение или съдържание искаме да научим нещо повече.

Началото на астрологията се губи в дълбока древност.

Първите систематизирани наблюдения на звездното небе датират от около 3200-2000 г. пр. Хр., когато небесните тела са се свързвали с боговете. Първите писмени източници откриваме от следващия старо Вавилонски период /2000-1500 г.пр. н.е./. Тогава съдбата на отделния човек не е била от значение, акцентът е бил върху държавата.
Правили са се прогнози за времето и реколтата, за война и мир и каква ще е съдбата на царете.
През времето 600-200 г. пр.н.е. се създава зодиака от 12 знака, а първият достигнал до нас хороскоп е с дата 29.04.410 г. пр. Хр. Развитието на астрологията продължава в древна Гърция, през 12-18 век и в цяла Европа. Изучава се в университетите в Болоня и Кембридж, в Парижкия университет. 18 век бележи упадък на астрологията, а ново начало 19-20 век, когато се отпечатват т.нар. ефемериди – таблици с ежедневните позиции на планетите.
През 1935 г. Дейн Ръдиар свързва астрологията с психологията. По известни имена днес са Стивън Аройо, Линда Гудман, Жан Спилър, Бернадет Брейди, Лиз Грийн, Бруно Хубер, Рейнголд Ебертин, Андре Барбо.
Оказва се, че астрологията е предизвиквала интерес сред всички слоеве на обществото. Още в древността бащата на медицината Хипократ е казал: “Да не се докосва с желязо /да се разбира скалпел, т.е. да не се оперира/ тази част на тялото, която се управлява от знака, през който преминава Луната”.
Други двама забележителни гръцки лекари – Гален и Парацелз, също са били под астрологичните влияния. С тях се свързват и имената на учените от световна величина сър Исак Нютон и Кеплер, астрономът Джордано Бруно, поетът Гьоте и писателят Шекспир,философите Питагор, Платон, Аристотел, Сенека, Спиноза и Лайбниц, поп-изпълнителката Мадона, бившият американски президент Роналд Рейгън и др.

Астрологията използва т. нар. холистичен/цялостен/ подход.

Важна е цялата картина, а не един отделен детайл. Конкретно това означава, че картата на един човек е съвкупност от взаимосвързани елементи, а самият той не е само слънчевия си знак.
Той е най-важният, защото определя около 60-70% от облика ни, описва нашата индивидуалност, темперамент и не подлежи на промяна. Но не е всичко.

Всеки един от нас има в хороскопа си Луна, Меркурий, Венера и т.н.

И само общия поглед и взаимо-връзката между тях ще ни разкрие какъв е този човек. Оттук и едно от следствията – защо общите прогнози за всички зодии се оказват непълни или неточни. Те се правят само на основата на зодията – слънчевия знак.
За да открие една от най-големите ползи на астрологията в процеса на себепознание, човек трябва да преодолее една от най-широко разпространените нагласи в мисленето и оценяването и да приема нещата такива каквито са – обективно и безпристрастно, доколкото е възможно.
В астрологията няма добро и зло, черно и бяло, правилно и неправилно и всякакви други двойки противоположности, с които ние сме свикнали да описваме нещата.

В хороскопа на всеки човек има силни и слаби страни, хубави и трудни аспекти.

И това, което показва астрологическата статистика е, че най-трудните показатели могат да се превърнат в най-големите предимства, а най-лесните да се пропилеят и да не се оползотворят, понеже те са дадени и човек не цени и развива.
Ако приемем за отправна точка йерархичният модел на света, в който живеем, бихме казали, че астрологията е наука за принципите.
Не съвсем точно и коректно е популярното й определение, че е наука за звездите.
В живота ни има следната йерархия – условно на най-ниското ниво са фактите – това, което се случва реално, следват законите – които организират и следят за реда в нашия живот, независимо дали са правни, етически, научни и т.н. /те са регионални, национални, общностни, но така или иначе действат в някакви граници/ и на най-високото ниво са принципите, които определяме като универсални и общовалидни, тъй като се отнасят до всяка географска точка, време и пространство. Ще дам пример с шестия принцип на астрологията: Всяка причина си има следствие и всяко следствие си има причина. Човек става причина, когато прави избор. Събитията в нашия живот днес са следствия от причини в миналото, изборите днес са причина за следствията в бъдещето. Да уча ли и какво? Да се оженя ли и за кого? Да работя ли и какво?

Астрологията няма способността да променя живота на хората.

Тя само регистрира, измерва, отчита,установява какви са данните, обстоятелствата.
Самият човек е в ролята на преобразувател на тази установеност. Тя може да каже кога е най-благоприятния момент за дадено действие, но не може да го извърши вместо самия човек.
Тя може да информира, че конкретен период в живота на човека ще е съпроводен с по-големи изпитания и трудности, да му обясни защо е така, да му подскаже кое е най-подходящото поведение, но отново волята е индивидуална, както и последствията.
Петър Дънов е казал: “Човек с живота си определя своята съдба. Когато човек промени себе си, Бог променя Своите решения за него“, а обичаният от децата Мечо Пух: “…Вратата за личностно самоусъвършенстване може да се отвори само отвътре навън“. На нивото на ежедневния език това са думите: “Никой никого не може да промени“.

И нещо практично

Последното новолуние /съвпадът на двете Светила – Слънцето и Луната/ бе на 2 август в 23:44 ч. българско време в знака Лъв. Новолунията винаги задават тона за около месец напред.

Лъвът в астрологията се свързва с творчеството, играта, децата, радостта от живота, забавленията, разкоша.

Така че, в предстоящия период отделяйте повече внимание на всички тези неща. Съответства на сърцето като орган в човешкото тяло. Изпълнете сърцето си с наслаждение във всички тези области, за да можете после дълго време да черпите от този резервоар.

Планетата на ума Меркурий се движи в земния знак

Дева/30.07.-7.10.2016г./. Това налага да сме прецизни и точни в изказванията си, както и по-обрани. Планетата на действието Марс в огнения Стрелец /2.08.-27.09./ ни подтиква към динамика, изпълва ни с ентусиазъм, оптимизъм, вяра и нови идеи, но нотка предпазливост не е излишна. Известна разсъдливост ще допринесе и планетата на любовта Венера в Дева /05.08.-30.08./, която ще отдаде превес на разума, анализа и опита пред чувствата, настроенията и претенциите.

На 13 август Господарят на кармата Сатурн от ретроградно тръгва в директно движение

/за това какво означава ретроградно ще говорим по-нататък/ и ще даде рамо в кариерата на подвижните знаци Стрелец, Дева, Близнаци и Риби, на управляваните от него Козирог и Водолей , както и на Овен и Лъв, т.е на практика на една значителна част от хората. Това е част от небесното влияние в момента.
Желая ви ведро настроение, слънчеви дни и щастливи преживявания!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова август 12, 2016 14:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.