Американци представиха алтернативни методи за използване на въглищата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 15, 2020 14:36

Американци представиха алтернативни методи за използване на въглищата

Акценти

  • Даелегацията бе от Ангелос Кокинос, заместник-помощник-секретар в Службата за управление на чисти въглища и въглеродни емисии на изкопаемата енергия, д-р Джейм Адамс и Ефстратиос Тавулареас от Държавния департамент на САЩ.

Свързани публикации

Делегация от енергийни експерти към Департамента по енергетика на САЩ посетила управлението на „Мини Марица-изток” ЕАД и Рудник „Трояново-1”. Гостите провели среща с директора по икономика и финанси Стелиан Коев и управителите на трите рудника – Милен Манов, Живко Бончев и Тошко Кавалджиев. Те се запознали с историята и настоящето на минния комплекс от документалния филм, който изгледаха в информационния център на дружеството. Основен акцент в проведените разговори били алтернативните методи за използване на лигнитните въглища.

В разговора участваха Ангелос Кокинос, заместник-помощник-секретар в Службата за управление на чисти въглища и въглеродни емисии на изкопаемата енергия, д-р Джейм Адамс и Ефстратиос Тавулареас от Държавния департамент на САЩ. Те бяха придружени от служители на мисията на САЩ у нас.

В началото на седмицата енергийните експерти се срещнаха с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и нейния екип и проведоха разговари за начините за подобряване на качеството на въздуха в България с помощта на нови технологии. Срешщите се порвеждат в рамките на Стратегическия диалог на високо равнище – форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за Република България и Съединените американски щати.

Обсъжда се възможността за сътрудничество по отношение на запазване капацитета на въглищните централи в България, използвайки опита и разработените технологии в САЩ.

От Департамента по енергетика на САЩ представиха информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод. Двете страни се обединиха около възможността за сътрудничество с цел запазване работата на топлоелектрическите централи в България.

Източник: [email protected]

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 15, 2020 14:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама