Държавата си прибрала “златната лаборатория”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 7, 2023 09:00

Държавата си прибрала “златната лаборатория”

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 3 - 9 март 2023 г., брой 9/1033, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

„Вече е отнет достъпът на частната фирма до сградите на лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщи при посещението си на пункта министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Това стана сутринта на 2 март, когато областният управител Минко Ангелов предприе принудително изземване на помещенията по искане на БАБХ. Те ще бъдат предоставени за ползване на Агенцията по храните.
Министърът припомни, че на 2 август беше обявено, че държавата ще си вземе лабораторията и ще извършва фитосанитарния контрол. След това беше създадена втора лаборатория, на пункта пристигна жандармерия, сградите бяха обявени за обект от националната сигурност, а сега дойде и заповедта за тяхното изземване. Демерджиев допълни, че от служителите на фирмата не е имало физическа съпротива.
Такава лаборатория, трета, щяла да се направи и на ГКПП „Лесово“, а на „Капитан Андреево“ да се усили капацитетът ѝ.
„Ние сме длъжни да осигурим надежден фитосанитарен контрол“, допълни Демерджиев. По думите му в момента съпротива от гледна точка на физически действия няма.

Той каза още, че България ще бъде една от държавите, която първа и най-много ще бъде подпомогната за справяне с мигрантския натиск, съобщи още Демерджиев.  Имаме одобрени 141 милиона евро, които в момента се влагат. Следващите месеци трябва това нещо да се материализира на терен. Обследвана е границата, имаме технически предложения, „Гранична полиция“ е избрала най-добрите решения. Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства, ако Комисията не може да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем към финансиране и поръчки, които ще вървят по линията на националната сигурност, по ускорени процедури – говорим за камери, за термосензори, за наблюдение по въздуха с безпилотни летателни апарати, за автомобили и за един кораб“, каза вътрешният министър.

По времето на кабинета „Петков“ бяха предприети мерки, този важен сектор да премине в държавни ръце. Тя поиска да разтрогне договора с частната фирма, която събира пробите от финосанитарният контрол, но срещна съпротива от държавни служители.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 7, 2023 09:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама