2,5 млрд. евро са отпуснати като спешни мерки на земеделските производители в ЕС от 2014 г. насам

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 24, 2024 08:14

2,5 млрд. евро са отпуснати като спешни мерки на земеделските производители в ЕС от 2014 г. насам

Акценти

  • Селскостопанското производство е рисково по своята същност, тъй като зависи от природните ресурси и климатичните условия и е повлияно от развитието на пазара.

Свързани публикации

Нов доклад показва, че от 1 януари 2014 г. до края на 2023 г. Европейската комисия е приела 63 извънредни мерки на стойност над 2,5 милиарда евро в подкрепа на земеделските стопани и производителите, засегнати от загуба на продукция, намаляване на цените, увеличаване на производствените разходи или прекъсване на веригата на доставки.

Тези мерки, които демонстрират продължаващата солидарност на ЕС със земеделските стопани, отговарят на факта, че през последното десетилетие селскостопанският сектор на ЕС беше изправен пред множество кризи, включително последиците от пандемията от COVID-19, войната в Украйна, болестите по животните, значителните смущения на пазара и екстремните метеорологични явления. Селскостопанското производство е рисково по своята същност, тъй като зависи от природните ресурси и климатичните условия и е повлияно от развитието на пазара. Регламентът за общата организация на селскостопанските пазари (ООП) предвижда приемането на извънредни мерки, когато възникне криза или заплаха от криза и е необходима конкретна реакция за предотвратяване и/или смекчаване на смущенията на пазара.

Докладът показва, че правният инструментариум за извънредни мерки за ООП, разработен при последната реформа на общата селскостопанска политика, осигурява необходимата гъвкавост за справяне с различни видове кризи. Като цяло приетите мерки се оказаха ефективни за подпомагане на земеделските стопани и производителите в ЕС да се справят с последиците от кризите.

Източник: ЕК

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 24, 2024 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама