2-ра Неделя на св. Григорий Палама

Сакарнюз
От Сакарнюз април 5, 2024 10:17 Updated

2-ра Неделя на св. Григорий Палама

Акценти

  • Във втората Неделя на Великия пост ние празнуваме паметта на духоносния учител на Църквата, св. Григорий Палама, утвърдил учението на исихазма - благото безмълвие, съпроводено с непрестанна вътрешна молитва.

Свързани публикации

Скъпи в Христа братя и сестри! Ако всички зли и празни думи, някога произнесени от хората, изведнъж зазвучат едновременно, от този ужасяващ гръм мигновено би се разсипал на прах този мъдър свят. Трудно е и да си представим нещо подобно. Обаче ние знаем, как коварни учения и безумни възвания предизвиквали метежи и войни, разрушавали се държави и отивали към гибел народи. Ни една казана от нас дума не изчезва безследно, за всяка от тях ние трябва да даваме отговор пред Господа. С безумни, гневни или клеветнически речи може да убиеш човека. Което е още по-страшно, с лукави думи на прелъстяване може да погубиш неговата безсмъртна душа. И занимавайки се даже, с наглед безобидно, но пусто дърдорене, ние опустошаваме собствените си души.
Във втората Неделя на Великия пост ние празнуваме паметта на духоносния учител на Църквата, св. Григорий Палама, утвърдил учението на исихазма – благото безмълвие, съпроводено с непрестанна вътрешна молитва. Св. Григорий Палама се родил в семейство на велможи и от детските си години се радвал на благоразположението на византийския император. Пред него се откривал широк път към властта, към почести и богатство. Обаче свети Григорий пренебрегнал служението на земния властелин заради по-високото служение на Владиката на мирозданието. Двадесетгодишен юноша, той отишъл в светата планина Атон, където, под ръководството на духовно опитни старци, преминал молитвения му подвиг. Тук свети Григорий достигнал съвършенство в умното дело – съсредоточената духовна молитва, привеждаща към непрестанно общение с Бога.
Възлюбени в Господа братя и сестри, Обществото е заразено от вражда, а където цари човешка ненавист, там няма място Божествената любов. Злоречието се поселва между най-близки хора. Жени осъждат мъжете си, мъже – жените си, деца съдят родителите си. Тази язва е проникнала даже зад стените на храмовете, където миряни дръзват да злословят за духовенството, паства се опълчват на пастири. Страшно е да си помислим, на каква опасност подхвърлят душите си тези хора, опитващи се да присвоят правото на Господа да съди. „Един е Законодателят и Съдията, Който може да спаси и погуби: а ти кой си, който съдиш другиго?” /Иак. 4:12/.
В тези свети дни на Великия пост да се постараем, скъпи братя и сестри, да спрем изтичането от устата ни на горчивата вода от пусти и зли думи, да ни изпрати Господ сладостта на благодатните молитви, на братолюбието и мира. Да се вслушаме в съвета на св. Григорий Палама: „Постави начало на съвършения живот и обнови себе си, подготвяйки се за приемането на бъдещите вечни блага”. Амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз април 5, 2024 10:17 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама