Чешмата край Лешниково отново потече

4 минути
Чешмата край Лешниково отново потече

След водосвет чешма в с. Лешниково получи нов живот. В събота, 17 септември, отец Максим извърши службата и освети курбан, даден от доброволци, които са участвали във възстановяването ѝ.
Кметът Мария Киркова символично отпи първите глътки вода от чешмата.
Отец Максим освети и курбана, даден от жителите на селото.
Възстановянето ѝ продължи няколко месеца.
На около километър от тук е имало чешма, наречена Трескаво геренче. Прието било, че водата лекува болни от треска. Там хората ходели да си пълнят вода и завързвали наблизо червен конец.
От години обаче тя не функционира.
През февруари двама ентусиасти се ангажираха да възстановят водопровода. Те го ремонтираха, а сега водата от него е докарана до друга чешма, построена от Ерозията, но дълги години е била изоставена.
В инициативата се включиха много хора от селото и свързани с него. Със средства и труд участваха и финландците, които живеят в селото.
Със събраните средства и с други, отпуснати по проект на общината „Беседка „Да отидем до чешматата” от кампания „Ние и нашето утре – 2022“ г., местните хора изградиха навес, поставиха пейки и маси и мястото се превърна в уютно място за отдих. Далеч от шумните пътища, там през деня се чува само кудкудякане на кокошки и пеене на петли.
Водата има сертификат и е годна за пиене, съобщи кметският наместник Дечко Райчев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.