Четиримата Почетни граждани получиха отличията си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 14, 2010 17:13

Четиримата Почетни граждани получиха отличията си

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", Брой 18/576 от 6 до 13 май 2010 г.

Свързани публикации

Ангел Бонев, Стефан Чернев, Иван Еджиев и Ставрофорен иконом Атанасий Странски бяха избрани за Почетни граждани на община Харманли. Това стана на Тържествената сесия на ОбС, състояла се на 2 май Денят на Харманли. Петият предложен за удостояване с това звание Надежда Василева се отказа да участва в процедурата.

На заседанието бяха депутатите проф. Станислав Станилов от Атака и Иван Петров от ГЕРБ, областния управител, кметовете на Димитровград – Стефан Димитров и на Ивайловград – Стефан Танев, НВП Старозагорския митрополит Галактион, бившите градоначалници Атанас Бързев и Димитър Арнаудов.

Отец Атанасий Странски бе първия, на когото бе връчено званието. След това свещеници, начело с владиката изпяха “Многая лета”. “Неусетно минаха 25 години, в Харманли, където побелях. Благодаря,че бяхте с мен и ми давахте много поводи за радости”, каза отеца.

Думите на Иван Еджиев след като получи почетния знак бяха: “В такъв момент ми е много трудно да говоря, по-лесно щеше да ми бъде ако трябваше да свърша някоя работа. През целия си трудов стаж съм се стремял да постигам все по-големи успехи”. Ученици и директорката на училище “Иван Вазов” му подариха голям букет.

Стефан Чернев призна, че в първия момент бил готов да се откаже, но се трогнал от това което направили за него. “Приемам го като признание за делото, което са направили нашето поколение. Приемам го като признание, въпреки че нямам никаква заслуга за него за прадядо си Дялко Милковски, който е водил тук Захари Стоянов, Стамболов и други известни личности”.

Той предложи старите и нови почетни граждани на града са направят нещо като сдружение и по някакъв начин да помагат на града. Готов е да даде своята лепта от 500 лева и да почнат да помагат. “Така както нас са ни признали и ние да признаваме  това признание”, каза той и припомни, че навремето почетните граждани са можели да се водят на Бай Кольовия файтон и да ходят на бай Данчовата баня без пари.

Четвъртия Почетен граждани Ангел Бонев благодари. „Приемам това звание не като лично, а като признание и награда за всички, с които ние сме работили и сме съдействали да се промени Харманли”. Спомни си, че градът е бил като голямо село, с най-голямата околия в България, която след това израснали Гълъбовската, Маришката и Маджаровската общини.

След официалната част имаше коктейл.

Градът получи много поздравления

Поздравителни адреси за Празника на Харманли от близо и далеч прочете председателя д-р Пл. Делчев. Те бяха от премиера, от президента, от други общини от НСОРБ. Пожелания за този ден отправиха и политици от местно и национално ниво.

В началото на заседанието кмет М. Лисков “с разпънато от обич и възторг сърце” се обърна към официални лица и обикновени граждани. Започна със стиховете:

Ей хора, вижте там горе Трифона, хълма в сини люляци.

Там романтиците до късно са мечтали и чакали

да дойде кротко на пръсти  вечерта

над люляците в лунен лъч обвезани

И аз в щастливото и  ново бяло Харманли

с разпънато от обич и възторг сърце да слезна.

Завърши с думите “Нека се посветим на града си, както Гергана вгради сянката си и се превърна в символ”.

Депутатът Иван Петров в приветствените си думи отбеляза, че Харманли е бил и си остава голям духовен център и изброи имена на артисти и писатели. “Толкова много младежки дух има проявите, свързани с честванията на 500 години от основаването на града. Вие имате достойно бъдеще, а не само достойно минало”.

За областния управител Румен Данев градът е значим на територията на областта. “С мащабността на организирането на мероприятията, свързани с юбилея накарахте много да извърнат очи към града ви и да видят неговия икономически и културен потенциал” са част от приветствието му.

Д-р Володи Христов председател на клуб “Възрожденец каза: “В тези прости думички “500 години Харманли” са събрани стотици хиляди човешки съдби. На хората, които са градили този град, изстрадали са всеки камък, всеки калдъръм, всяка уличка, всяко дърво и тревичка, всяка сеитба и жътва, смеели са се радвали са се от мъка и щастие”.

Маргарит Петров от името на съветниците на БСП, Тракийско дружество и ДСЖ припомни, че ние сами трябва да направим собствения си дом по красив и уютен.

Владиката НВП Старозагорския митрополит Галактион “В църквата изпросих Божието благословение със свещенослужителите и присъстващия богомолен народ, а тук ще кажа само:  Нека Господ Бог пред вас именно да осъществява това, за което ние всички жители, наши епархиоти и гости на града да дадем своята дан, така както основоположниците и след тях са го правили За много и благословени години. На многоя и благая лета”.

Наталия Пачеманова от името  съветниците на ГЕРБ каза: Когато в едно селище се случва нещо, то изглажда по различен начин и ние хората разглеждаме различно Този празник ни обединява. Почитайки миналото ние ще изградим своето бъдеще.  Много здраве, успехи, усмивки и повече перспективи за младите хора, повече топли и толерантни отношения между нас”.

Трендафил Райков от Атака прикани харманлийци да си опитат да върнат онзи възрожденски дух, който е сложил отпечатък върху нас.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 14, 2010 17:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама