Ученици се запознаха с работата на ОИК – Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 26, 2023 08:41

Ученици се запознаха с работата на ОИК – Тополовград

Група ученици от 11 и 12 клас на СУ „Д-р Петър Берон“ – Тополовград посетиха ОИК в града. Там те проявиха интерес и бяха запознати с нейната работа за нормалното провеждане на изборния процес.

Тази среща бе част от поредица, организирана от преподавателите – Тинка Сакарска, Йовка Дионисова – Маркова и Иван Тонев за опознаване на целия изборен процес на практика, освен наученото на теория по предмета „Гражданско обучение“ изучаван в тези класове. 

Този предмет е може би един от най-добрите, който е въведен в последните години в образованието за ученици на подходящата възраст. Ние с колегите се опитахме да изкараме тези ученици от сферата на теорията в реалността на практиката и тези местни избори ни дойдоха много добре и точно навреме. Минахме през предизборните щабове и децата видяха как наистина теорията и практиката могат да се разминават. Бяха им представени различни предизборни програми и платформи, видяха как може да бъдеш убеден да гласуваш или не за определена политическа сила или кандидати, как се агитира и други изборни похвати.
Навсякъде беше различно и интересно, като и децата оказаха своето респектиращо въздействие върху щабовете, че не всичко е както им се иска или изглежда.
Навсякъде те попитаха защо няма предизборен дебат между кандидатите за кмет на общината. Уж никой нямаше нищо против това, но и никой не предприе нищо, това да се осъществи, като мотивите им бяха най-различни.
Идеята ни това пряко сблъскване с политико – обществените реалности в общината бе да завършим този своеобразен „обход“в ОИК, за да видим как работи тя – как се конструира, с какви пълномощия е, как организира и провежда изборите и каква е нейната отговорност, въобще цялостен поглед върху нейната дейност и изборният процес. Това и направихме на 25 октомври.
Благодарни сме за отношението и вниманието, което ни оказаха нейният Председател и членовете и, които ни посрещнаха всички и помогнаха да се вникне в дейността им, доколкото е възможно от едно посещение. Замисъла в крайна сметка бе да покажем на децата че в изборният процес трябва да има и има все пак някаква нормалност. С колегите и децата мислим, че това се получи и добре се справихме с предприетото предизвикателство“.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 26, 2023 08:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама