Танцьори от Харманли и Любимец приети с аплодисменти в Хърватска

Сакарнюз
От Сакарнюз август 17, 2008 16:38

Танцьори от Харманли и Любимец приети с аплодисменти в Хърватска

Красяна Сидерова
Със силен интерес от страна на хърватски домакини, дефиле и много снимки бяха посрещнати участниците от танцовите състави „Хорищенци“ от НЧ ,,Дружба“ Харманли и „Сакарци“ при НЧ „Братолюбие“, Любимец. Спектакълът те изнесоха през миналата седмица в красивия град Дубровник. В продължение на два часа танцьорите от двата състава забавляваха публиката със своите красиви изпълнения. Представените танци и от двата състава бяха на всички етнографски области от България. За финал на концерта те избраха „Тракийска сватба“, танцова постановка с участието на двата състава, както и кукерски танц, което направи силно впечатление на присъстващите. „Чест прави на всички танцьори, които въпреки голямата жега, облечени в костюми и маски, танцуваха неуморно. Те подходиха изключително професионално в представянето си“, сподели техният ръководител Галина Христова.
С не по-малко овации харманлийският танцов състав „Хорищенци“ беше посрещнат и на панаира в с. Малко градище, където са имали многократни танцови изяви. Хубавите спомени, които състав „Хорищенци“ неведнъж са оставяли с участията си в публиката, бяха поводът те да бъдат отново поканени, за да забавляват жителите на Малко градище на техния селски събор. Разбира се, затова съдействие оказа и кметицата на селото.
„Независимо на каква сцена – малка или голяма, танцьорите играха сериозно, без да маркират“, допълни Галя Христова. Тя не скри задоволството си адекватната им реакция при малкия инцидент, който се е случи по време на участието им. Когато токът угасна за около минута, това не разколеба танцьорите нито за миг и те продължиха да танцуват с още по-голям устрем, непоколебимо подържани от техния жив съпровод.
Същия ден те получиха и покана от Демитрис Келимидис, с намерението да станат част от международния фестивал на община Тригоно, като концертната изява ще бъде в с. Петрота.
В съседна Гърция българските танцьори показаха ,,Пирински танц“, гвоздеят на който беше пирамидата, която се отваря за първи път. Досега подобно изпълнение е правено само от професионалисти. Представянето бе изключително запомнящо се и остави силни впечатления и у гостите, дошли от съседна Гърция и Турция.
След самия концерт кметът на Тригоно и организаторът на фестивала отправиха своите най-искрени благодарности и споделиха емоцията от красивото изпълнение. При тях за първи път от 1996 г. има такова силно въздействащо на публиката представяне на танцов състав, казаха домакините. Това е шести международен фестивал, организиран от гръцката община.
От община Тригоно споделиха, че поддържат много добри отношения с Харманли и че ще се радват, ако те продължат да се поддържат такива. Поради отсъствието на кмета на събитието, той бе представен от Стефан Николов.
Към момента кметът на Харманли е предоставил базата в Добринище след 2-ри септември на участниците от състав „Хорщинци“, за да могат да я използват за отдих, а също така и да се подготвят за следващото си представяне, което ще бъде на 22 септември.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 17, 2008 16:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама