Спортистка с харманлийски корени допринася за златни успехи

7 минути
Спортистка с харманлийски корени допринася за златни успехи

Спортистка с харманлийски корени допринесе за първа награда на световното по гребане. Изабела Кракич стана на първо място на европейското по гребане през май, което се проведе в Полша и на първо на световното през август в Литва в отбор с още три жени.

През това лято Изабела ще се състезава в четворка за жени и в двойка за юноши на олимпийските игри.

Седемнадесетгодишната спортистка Изабела Кракич е дъщеря на харманлийката Дарина, която е омъжена в Хърватия от 1994 години. Тя живее в Света Неделя предградие на столицата Загреб.

Изабела се занимава със спорт още от детската градина. В момента няма време за развлечение. Нейната цел е да бъде добра в гребането. Момичето има амбиции да кандидатства за стипендия, но за да я извоюва трябва да се яви на американската матура, което е част от заниманието й сега.

„Най-напред я водих на фигурно пързаляне, защото на мене ми харесва този спорт. Но тя по голямата част от тренировката ядеше пуканки в кафенето. Бързо разбрах, че фигуристка няма да стане”, каза майка й Дарина Кракич.

„На гребане тръгна, защото там бяха по-големите й брат и сестра”, допълва тя.

Изабела тренира от 9 години в Загреб в клуб по гребане „Трешневка“. Нейн треньор е Александър Вукоичич.

Още от самото начало момичето започва да получава медали. Най-големите успехи бяха през лятото на 2017-та, когато завоюва с други три гребкини първо място на европейското и световното за жени.

През 2018 ще участва на световно европейско и олимпиада за младежи в Във Буенос Айрес.

Майката на младата спортистка споделя, че според нея амбициите я мотивират да се състезава. Тя има влияние от  по големите си брат – Иво  и сестра – Жана, които също имат големи спортни успехи. Американските треньори ги забелязали на световното първенство във Пловдив 2010. През тази година, те завършват факултет в САЩ.  Жана ще направи опит да се класира за олимпийските игри в Токио. Те са получили стипендии за спортни успехи и сега Изабела има техните амбиции.

Бела, както я наричат близките й обича да идва в Харманли при вуйна си Стефка и вуйчо си Милко, при баба си и дядо си и своите братовчеди, но за съжаление доста рядко, защото през лятото когато е по-свободна участва в състезания и се бори за челни места в световните класации.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.