Слово за Св. Мина

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 10, 2023 10:12 Updated

Слово за Св. Мина

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 42/1066, година XX, 10 - 16 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Братя и сестри, на 11 ноември светата ни църква почита паметта на свети великомъченик Мина Египетски.
Неговото житие ни представя живота, делото и страданията му за Христовата вяра. Той е живял през III-ти в., когато царували нечестивите императори Диоклетиан и Максимиан. Светецът живял в пост и молитва, в изучаване на Божия закон, в очистване на душата си и служене ден и нощ на Единия Истински Бог. Той изобличил неверниците и заявил твърдо вярата си в Иисуса Христа. Светецът бил убит, след като понесъл множество мъчения.
Тежко ни е когато четем какви мъки са преживели християните заради вярата си. Страшно е само като си го помислим. И веднага се питаме – как са понасяли и какво е облекчавало страданията на светите мъченици за вярата им в Христа Спасителя?
Помагала им е и любовта. Силата на тази любов св. апостол Павел изобразява така: „нищо не е в състояние да я победи и да отлъчи вярващия от Бога – нито скръб, нито притеснение, нито гонение, нито глад, нито голотия, нито опасност, нито меч, нито смърт, нито живот, нито Ангели, нито Сили, нито Власти, нито настояще, нито бъдеще, ни височина, ни дълбочина, нито друга някоя твар“ (Рим. 8:35, 38-39).
Свети Мина е погребан в Александрия с много почести, като в последствие на мястото на гроба му е построена църква, носеща неговото име и по молитвите към него станали множество чудеса.
Когато усилваме вярата си и се утвърждаваме в надеждата, когато обичаме Бога и приемаме Неговия невидим благослов, изявен чрез светите икони, тогава Божията благодат ни утешава, лекува и подкрепя.
Колко голямо значение има да се уповаваме на Бога и първо да търсим неговата изцелителна помощ!
Господ е наша опора във всеки миг. Той невидимо за телесните очи присъства в нас и ни извежда на верния път, ако Го повикаме и искаме да бъдем с Него. Бог е всесилен да ни даде всичко и да изпълни всяка наша просба. Сам Христос ни казва: „Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите“ (Мат. 21:22).
Дивният светител Мина невидимо помага на вярващите със своето застъпничество пред Бога. Но за да помогне светецът е нужна искрена вяра и чиста молитва, казана без съмнение. „Ако имаме вяра колкото синапено зърно“ светиите небесни ще ни помагат да постигаме и придобиваме онова, за което се молим. Амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 10, 2023 10:12 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама