Слово за Рождество на Пресвета Богородица

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 8, 2023 17:50

Слово за Рождество на Пресвета Богородица

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 33/1057, година XX, 09 -14 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Светъл е денят, в който ние прославяме рождението на пречистата Божия Майка, което донесе радост на цялата вселена. Тази именно радост идва от извора на радостта – Господ Иисус Христос. Раждането на човек обикновено се посреща с радост, макар и да е съпроводено с родилните мъки на майката и с плача на новороденото дете. Голяма е радостта, когато се ражда първа рожба – първи плод на съпружеска, родителска обич. А безпределна е радостта, когато родилото се е не само първо и единствено чедо, но е и определено от Бога за една изключителна, мироспасителна мисия. Тогава вече радостта е не само родителска и роднинска, но и всечовешка. Такъв е случаят и с раждането на Св. Дева Мария.
Отраснала под нежните грижи на своите родители и възпитана под светия покров на Божия храм, Мария украсила душата си с редки добродетели. Никое човешко същество не е могло да се издигне до оная красота, до която се издигнала Света Богородица, по своето нравствено величие, по своята чистота и невинност. Ето защо и човешкият род я слави достойно и непрестанно.
Тя е по-чтима от херувимите и по-славна от серафимите, тя е по-възвишена от ангелите и по-достойна от всички небесни сили. Пред нейното величие се покланят всички човешки родове и всяко смирено сърце и пренася молитвен привет, пеейки: “Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените” (Лука 1:28). В този ангелски привет, непрестанно подеман от вярващите хора, се разкрива една основна истина на нашата вяра, че от нея, осенената от Дух Светий Пресвета Дева, се е родил в света Спасителят на човечеството – Господ Иисус Христос. Нейното майчино сърце е обърнато и отзивчиво към всички вопли, молитвени стонове, към всяко страдание и зов за помощ.
Братя и сестри, нека и ние на този празник с чисти сърца да вземем участие в духовната радост и тя да ни дава сила да понасяме по-леко трудностите и несгодите в живота; да се радваме за това щастливо рождение на Дева Мария и я молим за нейното небесно за нас застъпничество пред нейния Син и нашия Бог, за да бъдем запазени от всяка беда и да пребъдваме в мир, здраве, радост и всяко добро.
Амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 8, 2023 17:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама