Слово за преп. Йоан Рилски Чудотворец

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 7, 2023 08:32

Слово за преп. Йоан Рилски Чудотворец

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 39/1063, година XX, 20 - 26 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Братя и сестри, на 19 октомври честваме паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, за който целият му живот бил  подвиг в търсене на святост,  единение с Христа, причастност към Божеството, принадлежност към вечния живот.

Именно стремежът към съвършенство и богоуподобяване е довел Св. Йоан Рилски до великия подвиг на монашеството. А то е необикновен, изключителен живот, за който са призвани малцина; – живот изцяло и без остатък отдаден на Бога. Монашеското отричане от света не представлява отвръщане от неговата красота и от радостите на живота. То е отказ от страстите и греха, от плътските наслади и въжделения, от всичко, принесено в живота ни след грехопадението. Монашеството, както и всички други дарове, е дар на Църквата. То не е човешко изобретение, нито постижение на определени хора. То е един от най-висшите дарове, които Бог е дарувал на света.

Така Рилският светец станал жилище на Св. Дух и дал място в себе си на действието на Божията благодат. Подвижникът придобил Божествена мъдрост в опитното познание на Христовата истина и благодатта на “духовното отчество”, след дългогодишни подвизи, достигнал до обожението, придобиването на святост и Богоподобие. Но той не забравя и тези, които искат да му подражават, затова и в завета си светецът умолява своите духовни чеда с думите на апостола „Пак съм в мъки, докато се изобрази Христос във вас”.

Какво значи да се изобрази Христос в нас? – това значи всеки един от нас да се роди отново, да стане новият – обожен човек в Христа. Както казват светите отци – да изпълним „желанието на Бога да намери Себе Си в човека”.

Братя и сестри, преподобният Йоан Рилски е един от безчетните подвижници, преминали още приживе в Небесния свят – преобразили се с благодатта на Светия Дух, достигнали до обожение и станали в пълнота истински човеци – икони на Христа.

За нас свети Йоан Рилски е особено скъп и почитан, защото той е Божие благословение и утвърждение на християнския път, по който е поел новопокръстения тогава български народ и от тогава в него ние виждаме изпълнението на евангелския живот и намираме целта на нашия живот. Амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 7, 2023 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама