Слово за Йордановден – Богоявление

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 5, 2024 10:25 Updated

Слово за Йордановден – Богоявление

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 01/1073, година XXl, 05 - 11 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Братя и сестри! Отворено е и днес небето, отново Дух Свети слиза над водите, и Бог свидетелствува за Своя Син. О, ако биха могли да се отворят душевните ни очи! О, ако биха могли ушите ни да възприемат небесните слова! Ние бихме видели, че са отворени небесата над нас. Бихме съзрели Сина Божи – стоящ сред нас и Духа Светаго, спускащ се над нас, и бихме чули гласът Божи, възвестяващ за божеството на Спасителя на света.

Ние бихме усетили, как Дух Свети слязъл над водите, върнал им добротата, която те имали при сътворението на света и ги направил живителна сила, възраждаща падналата природа. Ние сами бихме се озарили от светлина, устата ни биха възпели радостно Утвърдилия ни върху камъка на вярата. Но божественото виждат само чистите сърца. Помрачените от греха не виждат и не чуват.

Хората видели при кръщението Господне небето, но само Иоан Предтеча видял, че то е отворено. Мнозина видели Господа Иисуса Христа, когато Той дошъл при реката Иордан, но само Иоан усетил, че това е въплътилият се Син Божи, а другите гледали на Него като на обикновен човек, дърводелец и син на дърводелец.

Така и днес, ние виждаме облака, закрил небето, но не виждаме, че то е отворено, вдишваме въздуха, но не усещаме слизащия над нас и над водите Дух Свети, слушаме думите на църковните песнопения и не разбираме тяхната божествена сила.

Христос дошъл при реката Йордан така, като че ли е бил грешник. Нали тук идвали хора да просят прощение от Бога! Иоан Кръстител ги омивал във водите на Иордан в знак на това, че те са опростени.

Защо Господ, безгрешният е постъпил така? Защо Той е принудил Кръстителя да Го омие в реката? Нима Той е имал грехове? Не. Ние знаем от собственото Му свидетелство, че Той бил свободен от грях.

Братя и сестри, светът всячески се стреми да ни отклони от пътя на спасението, изправя пред нас всевъзможни бариери и съблазни, иска да подмени християнските ценности и идеали или с абстрактни хуманистични ценности или с временни тленни цели. Нека стоим твърдо на пътя на спасението, да не се поддаваме на стихиите световни, да не се оправдаваме с времето, в което живеем, защото всяко време е трудно за поелите пътя на истинския християнски духовен живот, а като се уповаваме на Божията помощ да следваме Спасителя, защото Той победи света. Амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 5, 2024 10:25 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама