Сдружение на директори раздава почетни плакети с правописни грешки

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 4, 2022 07:25

Сдружение на директори раздава почетни плакети с правописни грешки

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 3 - 10 март 2022 г., брой 9/987 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

В едно изречение – две правописни грешки. Толкова са неправилно изписаните думи в текста на плакет на Сдружението на директорите в средното образование в Република България – СДСОРБ. С него са удостоени директори на училища, като им се „благодари за всеотдайния труд и издигането на имиджа на сдружението.“
Прави неприятно впечатление, че подлогът на изречението не е с пълния член (-ът или -ят), както е правилно граматически, а е с краткия (-а или -я). Макар да е пределно ясно кой върши действието, “УправителнияТ съвет…” в плакета е “УправителниЯ съвет…”. Втората грешка в това изречение е при съществителното име “…сдружение”. В случая то е употребено като собствено име и следва да се пише с главна буква – “…Сдружение”.
И още една грешка прави впечатление в този плакет – тази в логото на организацията. Там думата “среДДно” е написана с две “д”, което може да се приеме за техническа грешка, допусната при набирането на текста.

Доброто в случая е, че текстът е кратък и не дава възможност на авторите да покажат изцяло познанията си по български език.
Отличието обаче си е отличие. Макар да не става много ясно за какво се дава, наградените се похвалиха в социалните мрежи, като публикуваха снимка.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 4, 2022 07:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама