Свалиха руски Ауакс, Украйна, януари 2024

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 2, 2024 09:38

Свалиха руски Ауакс, Украйна, януари 2024

25 януари 2024 г.

Ξ  Кой е свалил руския военен самолет Ил-76? Имало ли е вътре пленени украински войници? Версиите на Русия и Украйна се различават. А и разследващите журналисти имат своя:

По първоначална информация на руското министерство на отбраната сваленият в Белгородска област военен самолет Ил-76 е превозвал 65 пленени украински войници. На борда са били и още 6 души екипаж и трима, които са съпровождали военнопленниците, информират от Москва. Оцелели при катастрофата няма.

Каква е версията на Киев?

Ξ  Според украинските медии руският самолет е превозвал ракети за ракетните системи С-300, с които руските войски напоследък активно обстрелват Харковска област от района на Белгород. Първоначално украинският сайт „Украинская правда“ цитира източник от въоръжените сили, според когото унищожаването на самолета е дело на украинските части, но по-късно съобщи, че друг източник не потвърждава тази информация.

21 януари 2024 г.

Ξ  Контролираният от Русия украински град Донецк беше подложен на артилерийски обстрел в неделя сутринта. Ударен е квартал Текстилщик, където се намира градският пазар с много магазини и постоянно има цивилни.

През нощта украински дронове са ударили военния завод „Щегловский вал“ в Тула, в който се произвеждат зенитно-ракетните комплекси „Панцир-С“. Комплексите са предназначен за защита на граждански и военни обекти от въздушно нападение. Далекобойността им е до 20 км. Според руски източници атаката е дело на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

Ξ  Две експлозии около 1 часа тази нощ предизвикаха пожар в газов терминал на химически завод на комапнията „Новатек“ на руския бряг на Балтийско море. Властите не съобщават засега каква е причината, но местни издания цитират очевидци, според които най-вероятно става дума за атака от Украйна с два дрона.

Преди няколко дни имаше неуспешен опит за удар по терминал за нефт край Санкт Петербург. Този път безпилотните апарати са летели отново към втория по големина град на Русия, но малко преди него рязко са завили към Уст-Луга, където е морският терминал на „Новатек“, разказва изданието „Фонтанка“. В канала си в „Телеграм“ то публикува и видео от пожара, на което се чува как хората разговарят за дронове.

19 януари 2024 г.

Ξ  Нов крайцер „Москва“: Значение и версии на унищожаването на руските А-50 и Ил-22

Защо загубата на тези самолети е много болезнен удар за Русия и как ще се отрази на ситуацията
Нека започнем с А-50. Това е самолет за далечно радиолокационно откриване и контрол на базата на военнотранспортния самолет Ил-76, който извършва първия си полет на 19 декември 1978 г. Разработен е от Таганрогския научно-технически авиационен комплекс и Научно-производственото обединение „Вега“, за да замени остарелия по това време Ту-126. Експлоатацията на прототипите започва през 1985 г., а самолетът е приет на въоръжение от съветската армия през 1988 г.
Ξ  Вечерта на 14 януари украинските военни свалиха руски самолет за ранно предупреждение А-50 и очевидно повредиха самолет за управление на въздушното пространство Ил-22М.
Това съобщава zn.ua, като се позовава на заместник-председателя на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване във Върховната рада Юрий Мисягин и на източници на РБК-Украйна във Въоръжените сили на Украйна, видя Укринформ.
След като е бил ударен, екипажът на Ил-22М се е обадил по радиостанцията S-O-S, преди да се опита да се приземи в Анапа, като е поискал евакуация, както и помощ от пожарникари и медици.
Според съобщенията А-50 е бил свален веднага след като е отишъл на дежурство в района на Кириловка около 21:10-21:15 ч. на 14 януари. А-50 изчезнал от радарите и престанал да отговаря на радиоповикванията на тактическата авиация, а по-късно пилотът на руския военен самолет Су-30 установил запалване и падане на неидентифициран самолет

Ξ  Руски източници потвърждават за загубата на техни самолети А-50 и Ил-22М11

„Трагедията винаги е трагедия. Особено когато е от такъв мащаб“, това пишат руски военни канали по повод информацията за загубата на самолети А-50 и Ил-22М11.

12 януари 2024 г.

Ξ  Великобритания обещава да подкрепя Украйна в продължение на десет години

„Това споразумение е валидно за срок от десет години от датата на подписването му… Обединеното кралство ще продължи да оказва подкрепа на Украйна през десетгодишния срок на това споразумение“, се казва в документа, който беше подписан в Киев от британския премиер Риши Сунак и Володимир Зеленски.
Освен това споразумението предполага сътрудничество между Киев и Лондон във военната сфера. Обединеното кралство ще предоставя на Украйна консултации и ще ѝ помага да развива модерни въоръжени сили.

Ξ  Сунак по време на посещението в Киев: „Великобритания е с вас“

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак пристигна на посещение в Киев в петък, като увери страната в продължаващата подкрепа на Обединеното кралство за народа на Украйна.
Това бе съобщено на страницата на Сунак в X, видяна от Укринформ.
„Аз съм в Украйна, за да предам едно просто послание. Нашата подкрепа не може да отслабне и няма да отслабне. На всички украинци: Великобритания е с вас – толкова дълго, колкото е необходимо“, написа британският премиер.

9 януари 2024 г.

Ξ  Как Белгород страда от ответните удари на Украйна

В продължение на почти две седмици руският граничен град Белгород е обстрелван ежедневно от украинската армия. Десетки хора са загинали или са получили наранявания. DW разговаря с някои от жителите на Белгород.

Руските власти са евакуирали първите 300 жители на Белгород в съседни населени места след многократните украински обстрели на града. Белгород, който се намира на руско-украинската граница и е дом на около 350 000 жители, е обект на украински атаки от около две седмици почти ежедневно в отговор на засиления руски обстрел на цели в Украйна.

6 януари 2024 г.

Ξ  Украйна унищожи руски команден пост в Крим

Украинските сили са унищожили команден пост в контролираната от Русия военновъздушна база в Саки на полуостров Крим. Това съобщи в Телеграм командирът от вонновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук.

Новината идва на фона на обявените от президента Володимир Зеленски намерения на Украйна да се концентрира върху офанзива на полуостров Крим и унищожението на Черноморския флот на Русия през 2024 г. В петък Киев съобщи, че е ударил руски военен команден пункт край Севастопол и военна част край град Евпатория на окупирания полуостров Крим.

Ξ  Белият дом скоро няма да може да продължи да снабдява киевското правителство с ракети-прехващачи за системите за противовъздушна отбрана Patriot.

„Скоро САЩ няма да могат да снабдяват украинските батареи Patriot с ракети-прехващачи, които струват между 2 и 4 млн. долара за бройка“, се казва в доклада.

По-рано Русия изпрати нота до страните членки на НАТО заради доставките на оръжия за киевския режим. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар с оръжие за Украйна ще бъде легитимна цел за руските въоръжени сили.

Руското външно министерство заяви, че НАТО си „играе с огъня“, като доставя оръжия на националистите.

Ξ  Бойците на РФ са получили заповед „да не говорят“. Нещо се готви на фронтовете на NWO

Издадена е заповед за спазване на информационна тишина

Военнослужещите от Въоръжените сили на Русия са спрели да разказват на Telegram как вървят нещата по фронтовете на отбранителните сили. Те се ограничават до описване на определени видеоклипове или коментиране на новини за ракетни дула.

Военнослужещ с повиквателен знак „Вожак“, който води дневник на настъплението към Авдеевка в Telegram, пише, че е бил принуден да изтрие канала. Причината е дисциплината в армията:

„Какви ли не заповеди може да не се харесват на войника, но ако започне да ги обсъжда, армията ще свърши дотук“.

5 януари 2024 г.

Ξ  Руска ракетна атака срещу квартал Покровск в Донецк убива 11 души, включително пет деца

Освен това най-малко осем цивилни граждани са ранени.

3 януари 2024 г.

Ξ  ISW: Четири причини, поради които няма алтернатива на пълното освобождение на Украйна
Всичко, което не е свързано с възстановяването на границите на Украйна от 1991 г., ще бъде икономически непосилно за Украйна и Запада

Франция нарича ракетните удари на Украйна по Белгород легитимна отбрана
Френското външно министерство признава ударите на ВСУ по Белгород за легитимна отбрана

Френското външно министерство призна ракетните удари на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по Белгород за легитимна отбрана. Това съобщи РИА Новости.
Представители на френското външно министерство заявиха на брифинг, че ударът по руския град с използване на касетъчни боеприпаси отговаря на „легитимното право на отбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН“.

31 декември 2023 г.

Ξ  Украинска ракетна атака разруши центъра на руския Белгород

Русия: Зад терористичния акт на ВСУ стои Великобритания

Въоръжените сили на Украйна подложиха на масирана атака руския Белгород. ВСУ нанесе ракетен удар по военни обекти в Белгород в отговор на вчерашния обстрел на украински градове, при който загинаха повече от 30 души, съобщиха украинските медии. Ударите обаче са засегнали целия център на града – попадения има в близост до кино „Победа“, на площад „Сборная“ и на проспект „Граждански“. Една пързалка за кънки в центъра на града също гори. Украинският ракетен удар е бил съпътстван и с мащабна атака с дронове.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 2, 2024 09:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама