Санкт Петербург – 300 г. на върха

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 1, 2008 15:54

Санкт Петербург – 300 г. на върха

Санкт Петербург се счита за един от най-красивите градове в света. Населението му официално е 4,5 млн. (2007 г.), но в него живеят над 5 милиона. Той е център на Ленинградска област. Има 73 музея, 51 професионални театъра, 358 обществени библиотеки, 6 изложбени и 8 концертни зали. Като се има предвид, че тези институции се помещават в сгради, двойно по-големи от хотел „Шератън“ в София, възможността за съпоставка с нашите мащаби е немислима. В града има вероятно над 1000 сгради с културно-историческа стойност. Всички те са реставрирани и добре поддържани, а нощем осветени. Нещо като народния театър „Иван Вазов“, умножено по хиляда. Още факти: бившият Зимен дворец или Ермитажа е с 3 млн. експоната, Маринският театър има зад гърба си 225 сезона. Цените на храните са по-евтини от нашите, но тези на хотели, театри, ресторанти и други луксозни услуги започват от 100 долара. Дотук със сравненията, не са в наша полза.

Историята на Руската империя е свързана с множество завоевателни войни. При една от тях, в началото на 18-ти век решили да завладеят важни за тях територии от Финландия. Насочили натам войска от един милион войници. По време на сраженията с по-опитните и по-екипираните финландци, руснаците загубили половината. Тогава руското командване се сетило да анализира ситуацията. Взели мерки, попълнили войската, екипирали я и победили финландците. Ето с такива мащаби работят там.
По време на Великата Отечествена война от 1941-1945 блокадата на града е била 900 дни. За това е му е дадено званието ,,Град-герой“.
От 1712 до 1917 година Санкт Петербург е столица на Руската империя. През това време в града е имало три революции, през 1905, 1907 и 1917 г., – Октомврийската, от която започват много безобразия в световен мащаб, както се изрази екскурзоводът. Той разказа, че не болшевиките са превзели властта, както пише в литературата, а лумпените и това е прецедент, когато 10 000 маргиналии вземат властта в такава голяма държава. Въпреки това корабът „Аврора“ още си стои на река Нева. Запазена е и къщичката, където е живял Ленин. Носталгични места, посещавани само от другари от братските страни. За тях трябва да кажем, че големите надписи в прослава на КПСС и другаря Ленин са заменени с тези на Кока кола, американски и японски коли и Газпром. За тяхно успокоение паметниците на Ленин си стоят.
От десет коли, тук може да се види само една руска – Лада или Волга. Горе долу в такова съотношение са измитите и неизмитите коли. Тук улиците са големи – наричат ги проспекти – с по пет-шест платна в едната посока. Задръстванията също са големи, чака се с часове. За сметка на това разговорите по мобилни телефони са евтини. На една реклама пишеше, че можете да проведете разговор за 5 копейки на минута – около 0,3 стотинки… Сега разбирам защо Чорни не си купи там мобилен оператор, а в България, където му плащахме десетки пъти по-скъпо. Добре, че Костов го изгони навреме, защото от милионер щяхме да го направим милиардер.

Разглежда се най-малко 10 дни

Историческият център на града е на Дворцовия площад с 47,5-метровата Александрийска колона от розов гранит, издигната в чест на победата на император Александър I над Наполеон, и Зимният дворец – резиденцията на руските царе до 1917 г., Ермитажът сега е събрал в своята великолепна съкровищница над три милиона творби на световното изкуство. Началото поставят Петър I и Екатерина Велика, която завещава 3 996 картини.
Толкова много са забележителностите на Санкт Петербург, че ще трябват най-малко десетина дни, за да се види поне част от тях. Защото не можеш да си тръгнеш, преди да си посетил Руския музей с цялото богатство на руското изобразително изкуство, събрано в над 400 000 творби, Михайловския замък, Военноморския музей с колоните-маяци, Казанския събор, в който е погребан руският пълководец Кутузов. Или прочутото Царское село с великолепния дворец и красивите паркове.
Слънцето в Санкт Петербург грее рядко през зимата. Руската Императрица казала, че тук само очакват времето да се оправи. Но хубавото е друго – белите нощи. Най-въздействащи са от 10 до 22 юни – денят с най-голяма продължителност (18 часа и 35 мин.). Завършват на 16-17 юли. Над 3 милиона туристи от цял свят идват тук през тези 50 дни, за да усетят магията им, разхождайки се по крайбрежните булеварди в очакване да се вдигнат мостовете на Нева – най-атрактивният момент, който туристите очакват с нетърпение през нощта. Те се отварят по един или два пъти в точно определено време. Тогава корабите преминават като фантастични видения, движещи се по светлинните отблясъци на реката. Всеки може да преживее този момент с някое от десетките туристически корабчета, които чакат любопитните туристи.

История

Петър I решава да построи новата столица на Русия върху блато на устието на река Нева през май 1703 г., за да стои като прозорец към Европа и да съперничи по великолепие и разкош на всички европейски столици. Тази идея той въплъщава в Петропавловската крепост с шестте бастиона и 122-метровата катедрала „Свети Петър и Павел“ с позлатения ангел на върха. Двуметровата восъчна фигура на императора с голяма глава и тънки крака сега може да се види в първия му дом, вече музей, където се съхраняват негови лични вещи. Пишел е прав, нямал е бюро и е пиел много водка. Той е искал да направи града като Амстердам с канали и е започнал, но не е успял да довърши работата си. Въпреки това наричат Санкт Петербург Северната Венеция, защото близо 90 реки и канали с обща дължина 300 км и повече от 100 езера и 42 острова вписват невероятната си живописност и хармония в архитектурния облик на 300-годишния град на Нева. Сега на Сенатския площад има великолепна скулптура на Основателя.
За строителството на града Петър І е привлякъл най-известните архитекти от онова време – италианците Растрелли, Фалконе, Риналди, Трезини, Тимоном, французинът Монферан, руснаците Блаженов и Бренни, а техните архитектурни постижения и сега предизвикват удивление.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 1, 2008 15:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама