Потомци на тракийци отбелязаха рождения ден на Капитан Петко

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 25, 2023 07:29

Потомци на тракийци отбелязаха рождения ден на Капитан Петко

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 48/1072, година XX, 22 - 04 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Потомци на тракийци отбелязаха 179 години от рождението на техния патрон Капитан Петко войвода.
На 18 декември те се събраха пред неговите паметници и поднесоха венци и цветя.
В Харманли деца изнесоха рецитал и развълнуваха всички с изпълнението на „Ясен месец веч изгрявя“. Маргарит Петров, председател на Тракийско дружество „Бойко Чавдаров“, изнесе кратко слово за живота и делото на Капитан Петко, определян като един от великите българи, жертвал живота си за свободата и независимостта на България.
На събитието присъства и управата на общината.
В Свиленград председателят на Тракийско дружество „Тракия” Веска Вангелова, кметът и членове на дружеството поднесоха цветя на паметника на Капитан Петко войвода на контролно-пропускателния пункт с Гърция, носещ името на героя.
Паметникът, който посреща преминаващите пътници от Беломорието, бе открит през 2019  г. от вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. Той е един от най-големите поборници за свобода и революционери на своето време. Посветил е живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, наречен е защитник на Тракия. Голяма част от днешните свиленградчани са наследници на тракийски българи от родния край на войводата – Доганхисар, Мерхамли, Тахтаджик, Пишмян.

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 25, 2023 07:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама