Подарък за Путин в навечерието на 2 години от началото на войната, февруари 2024 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2024 07:30

Подарък за Путин в навечерието на 2 години от началото на войната, февруари 2024 г.

Акценти

  • Русия загуби още един самолет за ранно предупреждение и контрол на въздушното пространство (AEW&C) A-50 Mainstay

Свързани публикации

28 февруари 2024 г.

Ξ Високопоставен европейски служител в областта на отбраната е заявил пред вестник „Файненшъл таймс“, че „западни специални сили“ се намират в Украйна, което не е било официално съобщено.

Междувременно представител на НАТО заяви пред вестника, че алиансът не планира да разполага войски на украинска територия.

Ξ Украинските военни свалиха 10 вражески самолета за 10 дни: девет от най-добрите изтребители-бомбардировачи Су-34, също Су-35, както и рядък радиолокационен самолет А-50. Това са много, много повече бойни самолети , отколкото руснаците могат да си позволят да загубят за малко повече от седмица. Притисната от чуждестранни санкции, руската аерокосмическа индустрия се бори да произвежда повече от няколко дузини нови бойни самолети годишно. Това означава, че руснаците губят самолети 20 пъти по-бързо, отколкото могат да ги заменят, пише Forbes.

Как украинците свалят толкова много самолети не е ясно. Възможно е украинските военновъздушни сили да са преустроили някои от своите американски ракетни установки Patriot към мобилни групи за противовъздушна отбрана, които се придвижват бързо в непосредствена близост до фронтовата линия, устройвайки засада на руски самолети с Ракетите PAC-2 с обхват от 140 км. след това бързо се преместват, за да избегнат контраатака.

26  февруари 2024 г.

Ξ Руски войници са екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, съобщи ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи снощи в „Телеграм“ украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават „с вдигнати ръце“.

Ξ Партизани убиха в Красноярск терориста от ЧВК „Вагнер“ Сергей Конкеев, който преди това се похвалил на видео, че е екзекутирал 3 украински военнопленници и 2 полски доброволци в руски плен. Партизаните изгориха и колата му.

24 февруари 2024 г.

Ξ Русия плаща тежки жертви в Авдеевка, повече от СССР за 10 години в Афганистан, казва Кулеба.

В момента, в който украинските отбранителни сили се изтеглят от Авдийвка, външният министър Кулеба разкрива тежките загуби, които е понесла Русия.

Авдийвка, град, който понастоящем е под руска окупация, е осеян с трупове на руски войници. Въпреки мрачната действителност руската пропаганда представя окупацията като победа. Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба подчерта това по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, както съобщава Лига. Докато траеше заседанието на ООН, украинците губеха живота си в резултат на руски атаки, подчерта Кулеба. По думите му Русия е понесла значителни загуби в Авдийвка.

Ξ Руските въоръжени сили продължават да напредват по направленията Запорожие и Авдеевка въпреки загубата на А-50.

Ξ Въоръжените сили на РФ превземат Работино, Ласточкино и Северное. ВСУ не могат да направят нищо.

Украинските въоръжени сили не могат да спрат настъплението на руските въоръжени сили. Завзети са Северное и Ласточкино на Авдиевското направление и трофеят на цялото миналогодишно „контранастъпление“ на ВСУ – Работино на Запорожкото направление.

23 февруари 2024 г.

Ξ Украйна твърди, че е свален още един от ценните руски радарни самолети А-50

Официални лица в Киев твърдят, че А-50 е станал жертва на съвместна операция на украинските военновъздушни сили и разузнаването в близост до Азовско море.

Днес Украйна заяви, че Русия е загубила още един самолет за ранно предупреждение и контрол на въздушното пространство (AEW&C) A-50 Mainstay, което е втората подобна загуба в конфликта досега. Едни от първите слухове за инцидента бяха разпространени от руски военни блогъри, които твърдяха, че Mainstay е станал жертва на приятелски огън над Азовско море. В същото време украински източници предполагаха, че самолетът е бил свален при съвместна операция на украинските въоръжени сили и украинските разузнавателни служби.

21 февруари 2024 г.

Ξ „Ройтерс“: Иран изпраща на Русия стотици балистични ракети

Иран снабдява Русия с голям брой мощни балистични ракети „земя-земя“, казаха шест източници пред „Ройтерс“. Агенцията отбелязва, че по този начин Техеран задълбочава военното сътрудничество между двете санкционирани от САЩ държави.

19 февруари 2024 г.

Ξ Днес украинската армия свали още 2 руски изтребителя. 1x Су-34 изтребител-бомбардировач 1x изтребител Су-35. Самолетите са били свалени над Азовско море тази сутрин.

Украинските военновъздушни сили са свалили два вражески военни самолета на източния фронт, включително изтребител Су-35 и изтребител-бомбардировач Су-34.

Командващият украинските военновъздушни сили, генерал-лейтенант Николай Олешчук, съобщи това в публикация в приложението за съобщения Telegram, предава Ukrinform.

„Това е нашата земя и нашето небе! Благодаря на всички вас за усърдната работа! Предстои ни още!“, добави той.

18 февруари 2024 г.

Ξ Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-34, ракета и 12 дрона за една нощ, съобщи началникът на военновъздушните сили. Междувременно украинските военни отблъснаха руската офанзива на южния фронт. ДВ има най-новото.

Украинските сили са унищожили 12 атакуващи дрона с руско изстрелване през нощта, както и една крилата ракета Х-59 и един изтребител-бомбардировач Су-34, заяви началникът на ВВС на Украйна в неделя.

„Искам да благодаря на частите на ВВС за успешната им бойна работа!“ Микола Олешчук написа в приложението за съобщения Telegram.

17 февруари 2024 г.

Ξ Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка, където положението значително се влоши през последните дни, съобщи украинският генерал Олександър Тарнавски.

„Съгласно получената заповед, се изтеглихме от Авдеевка на предварително подготвени позиции. В ситуацията, в която врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници и с 10 пъти повече снаряди… това е единственото правилно решение“, допълни той.

Обобщение от фронта: превзета е Авдеевка, в ход са операции по ликвидиране на последствията, мощно настъпление на руските въоръжени сили към Работино

Ξ Авдеевка е освободена, руската армия започва мощно настъпление към Запорожие.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу вече е докладвал на върховния главнокомандващ, че руската група въоръжени сили „Център“ е поела пълен контрол над града.

Градът е изцяло под контрола на руската армия, която е успяла да достигне и до границите на село Ласточкино. Загубите на националистите в боевете за Авдеевка през последните 24 часа възлизат на повече от 1500 военнослужещи.

Само някои разпръснати украински формирования са успели набързо да напуснат града, изоставяйки военна техника и оръжие, съобщиха от руското министерство на отбраната. Сега тече окончателното прочистване на населеното място от бойци, блокиращи ВСУ, които са се настанили в коксохимическия завод. В плен са попаднали много всушници.

Ξ Украйна унищожи три руски бомбардировача на източния фронт.

Командирът на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук съобщи, че украинските сили са свалили два руски бомбардировача Су-34 и един изтребител Су-35.

Ξ Украинските сили унищожиха три руски изтребителя сутринта на 17 февруари, съобщи чрез Telegram командващият на ВВС на Украйна Николай Олешчук.

Предоставените от Олешчук подробности сочат, че са били свалени два руски бомбардировача Су-34 и един изтребител Су-35.

Командирът не уточнява какви оръжия са били използвани за свалянето на трите руски бомбардировача.

Ξ На 22 декември 2023 г. украинските сили унищожиха три руски изтребителя-бомбардировача Су-34 в южната част на страната.

14 февруари 2024 г.

Ξ Украинските въоръжени сили и части на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната унищожиха руския голям десантен кораб „Цезар Куников“ край Алупка, Крим, рано сутринта на 14 февруари

13 февруари 2024 г.

Ξ В Авдеевка руските въоръжени сили затварят котела около укреплението „Зенит“ в базата за противовъздушна отбрана

Нападение в Авдеевка: руската армия продължава да затваря котела в базата за противовъздушна отбрана

Ξ В Авдеевка руските въоръжени сили затварят котела около укреплението „Зенит“ в базата за противовъздушна отбрана

В навечерието на 13 февруари руската армия в Авдеевка напредна във вилното селище западно от частния сектор и откъм Опитное.

Това съобщават военните кореспонденти на изданието „Руска пролет“, като отбелязват, че руската армия продължава да затваря пръстена около укреплението в базата за противовъздушна отбрана.

Украинските пропагандисти също потвърждават това.

„Североизточно от Опитное руските войски са напреднали по посока на градинската общност „Виногради 2“ в район с ширина до 1,4 км и дълбочина до 930 метра. Те ще заобиколят укрепленията „Зенит“ и „Чебурашка“ – отбелязват анализаторите.

3 февруари 2024 г.

Ξ Украйна: Зеленски приветства новите системи за противовъздушна отбрана

1 февруари 2024 г.

Ξ Украйна съобщи, че е унищожила ракетен катер на руския Черноморски флот, който е патрулирал край бреговете на полуостров Крим. Засега няма коментар от Москва, откъдето не се съобщава за щети по някой от руските катери, но каналът „Рибар“ в Телеграм, близък до руската армия, писа за „повреден“ плавателен съд.

Ξ В нощта на 31 януари срещу 1 февруари военнослужещи от специалната част на Група 13 на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната унищожиха ракетния катер „Ивановец“ на руския Черноморски флот.

Операцията е станала възможна с подкрепата на Министерството на цифровата трансформация на Украйна и платформата за набиране на средства United24, съобщиха от HUR.

3 февруари 2024 г.

Ξ Украинският президент Володимир Зеленски приветства пристигането на две нови системи за противовъздушна отбрана, заявявайки, че те могат да „свалят всичко“. Междувременно Франция заяви, че двама от нейните хуманитарни работници са били убити в Украйна. ДВ има най-новото.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че доставката на оръжейните системи е резултат от многомесечна „неуморна“ работа. Той остана мълчалив за подробностите в нощното си обръщение, но каза, че могат да „свалят всичко“.

Ξ Два украински дрона поразиха в събота съоръжение за първична преработка на нефт в петролна рафинерия в южния руски град Волгоград в рамките на операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), предаде Ройтерс, като се позова на украински източник.

9 февруари 2024 г.

Ξ Зеленски уволни „железния генерал“ Залужни в търсене на нова военна стратегия

Украинският президент Володимир Зеленски уволни Валери Залужни от поста главнокомандващ, като заяви, че е време за „обновяване“ на въоръжените сили на страната. Залужни ще бъде заменен от командира на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски, който има заслуга за успешното ръководство на защитата на Киев и контраофанзивата в източната част на Харков.

31 януари 2024 г.

Ξ  Украински крилати ракети с въздушно изстрелване удариха военното летище Белбек в окупирания Крим, унищожавайки два самолета Су-27 и един Су-30. 12 руски войници са убити, 10 са ранени.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2024 07:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама