Община дава 2100 дка на фирми с 4 лв. капитал за фотоволтаици

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2023 08:20

Община дава 2100 дка на фирми с 4 лв. капитал за фотоволтаици

Акценти

  • Тази община вече взе заем от 2.7 млн. за изграждане на собствени фотоволтаици
  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 28/1052, година XX, 21 -27 юли 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

В Гълъбово дават без търг и конкурс за 50 години повече от 2000 декара общински земи на фирми, с капитал от 4 и 8 лева. Това стана с Решение на ОбС, който разреши промяна на предназначението им „за нуждите на изграждане на инфраструктурен и енергиен обект, свързан със и от значение за социално-икономическото развитие на Община Гълъбово“. На тях е предвидено да се изграждат фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ), електрически подстанции/повишаващи станции, индустриална система за съхранение на електроенергия, както и на прилежащата техническа инфраструктура за присъединяване на ФЕЦ.
Решението на местните съветници е да се даде „срочно възмездно право на строеж за срок от 50 години, а основанието е чл. 62 от Закона за енергетиката, който бе променен през 2012 година от ГЕРБ и разрешава това.
Близо 2100 дка през следващия половин век ще бъдат във владение на четири фирми, които са регистрирани през миналата година специално за това.

„Гълъбово – Ел 2“ получава парцели в местностите Куртлуджа, Янково кладенче, Кирева върба край Гълъбово и в Кошар дере, до с. Мусачево. Това са пасища, дерета, изоставени ниви, гори и храсти с приблизителна площ 650 декара.
Фирмата „Гълъбово – Ел 1“ ЕООД взима земи край село Мъдрец в местностите Кючук дере, Дерменка и Иминова кория, а площта им е около 670 декара.
„Гълъбово – Ел 3“ ЕООД получава 440 дка край с. Великово в местнистите Пасище, Бакаджика, други 50 в с. Разделна, м. Асанката, и в село Априлово – 175 дка.
За „Орсе“ ООД има отделени над 400 дка. в м. Голите баири, Каратопрак, край село Искрица.

Три от фирмите – „Гълъбово – Ел 1“ ЕООД, „Гълъбово – Ел 2“ ЕООД и „Гълъбово – Ел 3“ ЕООД са регистрирани на адрес Гълъбово, ул. „Лозенец“ №7. Те са основани на 29 и 30 март 2022 г., а капиталът им е по 4 лева на всяка.
Управители са Станимир Динев Митев и Хайри Ферхадов Хутев.
И трите фирми са собственост на друга – „Гълъбово – Ел“ ЕООД, с предмет на дейност „производство на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници, производство и/или търговия с електрическа енергия“.
Това дружество е регистрирано малко по-рано, на 10 март 2022 г., а седалището на компанията се намира на същия адрес – ул. „Лозенец“ №7. Началният внесен капитал е в размер на 8 лева.
Четвъртата фирма, „Орсе“ ЕООД, и има история в Търговския регистър. Тя е основана през 2012 г. Седалището на компанията се намира в София, р-н „Студентски“, ул. „Акад. Борис Стефанов“, 20, ет. 3, а началният внесен капитал е в размер на 100 лева. Собственик и управител е Мирослав Здравков Сираков.
След като се сключат договори с тези фирми, дружествата ще трябва да платят право на строеж, което ще е от порядъка на няколко милиона лева.

Община Гълъбово вече взе заем за изграждане на собствени фотоволтаици, а раздава общинските земи на частни фирми.
Подобни, будещи размисъл сделки, сключиха вече в Харманли и Симеоновград. Там Общинските съвети по предложение на кметовете също раздадоха щедри парцели на дружество „Грийн профит“ ЕООД , което от дълги години е на загуба. В Търговския регистър не е записан никакъв телефон или мейл за връзка с управителя Делчо Пехливанов, за да го попитаме за бъдещите инвестиционни намерения. Записано е само, че дружеството е регистрирано с адрес в с. Минерални бани, ул. „Христо Ботев“, №13, който не може да бъде открит.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2023 08:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама