“Неохим” е изтровил риба на р. Марица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2023 09:13

“Неохим” е изтровил риба на р. Марица

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 29/1053, година XX, 28 - 03 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

За причинено замърсяване на водите на река Марица ще бъде санкциониран заводът за азотни торове в Димитровград. Това съобщиха от РИОСВ – Хасково. В съобщение се казва, че „при проверки по сигнал, извършени на 7 и 8 юли 2023 г. от представители на Регионална лаборатория – Хасково и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, бе установено голямо количество умряла риба от видовете маришки морунаж, вардарски скобар, уклей, бабушка и единични бройки шаран, бяла риба, горчивка, червеноперка, кефал, распер и маришка мряна. Последните са предмет на опазване в защитена зона ,,Река Марица“.
Анализът на всички факти и обстоятелства показал, че заводът за азотни торове е допуснал изпускане по отвеждащ колектор на отпадъчни води, които са с наднормено съдържание на азот, азот нитратен и азот нитритен, което е довело до нанасяне на щети върху рибата и водите на река Марица.
В подкрепа на това е и факта, че по време на обхода на реката са взети проби от водите преди и след заустване на северния колектор на „Неохим“ АД и след заустване на отвеждащ колектор. При посещението на завода се потвърдило, че от края на юни до момента на проверката производствените и спомагателните цехове са възобновили работа след приключил годишен планов ремонт.
Данните от изпитванията на пробите от реката доказали два пъти по-високо съдържание на азот нитратен и значително нарастване на съдържанието на азот амониев и азот нитритен. Няколко пъти по-високо е съдържанието на общ азот.
Това замърсяване е довело до измиране на рибата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2023 09:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама