Много са интересните неща в живота на ловеца, излети сред природата, раздумките

Сакарнюз
От Сакарнюз август 16, 2008 16:25

Много са интересните неща в живота на ловеца, излети сред природата, раздумките

Акценти

  • Вестник "Новини" VI, 15-21 август 2008 г.

Свързани публикации

Г-н Демирев, вие сте председател на 28 ЛРД с. Свирково, бихте ли разказали от колко години съществува ловната дружинка и на коя територия ловувате?
Ловната дружинка е открита през далечната 1925 година със седем – осем ловци. Но първото й име, както и името на нейния председател се губи някъде в миналото. Ловуваме на територията на с. Свирково, която е около 30 хектара. Около 30 процента от тях са гори. Ловните ни полета граничат със селата Тенево, Троян Шишманово и кв. Злати дол.

От колко члена се състои ЛРД, кой е най-младият и най-възрастният в нея?
Състои се от 32 члена, като най-младият е Георги Стефанов Жеков, а най-възрастният е Генчо Иванов Пенев. Разликата във възрастта им е близо 60 години. В дружинката ни има и една жена. Това е Мариела Господинова Шишманова.

Какви трофеи имате? Кой ги е отстрелял? Разкажете ни нещо за самия лов.
Само през миналия ловен сезон сме отстреляли 18 чакала, 6 лисици и 3 диви прасета. За всички е ясно, но и аз да кажа, че се вземат проби за трихинелоза и чума от прасетата. Предоставят се на ДВСК за контрол. Радостен е фактът, че до сега в нашата дружинка не е имало случай на трихинелоза или на чума. След като получим отрицателните проби месото се разфасова и се поделя по равно на ловците, участвали в лова. А трофеят се дава на ловеца, който е отстрелял животното.
Има много интересни неща в живота на ловеца, самия излет, наслаждаването на лова и на природата, раздумката след него и естествено вицовете, които се разказват.

Правите ли хранилки на животните? Захранват ли се и как става това във вашата дружинка?
Захранването на дивеча е отговорност на всеки ловджия. Приготвят се хранилки за дребен дивеч – кеклик, яребица, фазан. И хранилки за заек се правят през зимния период. От ветеринарната служба се дават ваксини за нашия район, които се слагат в самата хранилка или около солищата или калищата. Също така се раздава фураж, закупен от ЛРД и ловците са задължени да го сложат в хранилките, както и едра сол за солищата. Парите за закупуването на фураж и за захранването са от ловната дружинка и от ловния туризъм.
В продължение на три години изгоряха около 80 процента от ловните полета. Изгоря и ловната виличка. При гасенето на пожарите ловците се включиха и бяха много активни. Популацията на кеклика, на яребицата и на заека драстично намаля. Елени почти вече не се срещат, а имаше стада от 10-12 животни. 60 процента от хранилките ги възстановихме наново с помощта на горските стражари, които ни осигуриха материалите. В продължение на три години отглеждаме и разселваме по 100 броя кеклик на година с наши средства и фазан около 60 броя на година, които са отпуснати от ловното дружество гр. Харманли.

Г-н Демирев, как ще откриете ловния сезон на 16 август?
И тази година ще спазим традицията и ще открием лова с обреден курбан. Рано сутринта ще излезем на ловен излет, а надвечер ще седнем на трапезата. Курбанът ще бъде осветен от свещеник, за да ни върви през целия ловен сезон. И заедно с всички членове на ловната дружинка, кмета на селото, горските служители и арендаторите на раздумката ще се надлъгваме.

Какво ще пожелаете на всички ловджии?
Пожелавам на всички колеги здраве, дълголетие и много ловни успехи. Да отстрелят дивеч с добър трофей, а на техните семейства желая много здраве и търпение.

Разговорът води Ана Зидарова

Сакарнюз
От Сакарнюз август 16, 2008 16:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама