Кой е виновен, че някои блокове няма да бъдат санирани

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 12, 2024 11:38

Кой е виновен, че някои блокове няма да бъдат санирани

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 02/1074, година XXl, 12 - 18 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

„Оценката на проектите за саниране на сгради се прави от компютър и не е намесен човешки фактор.“ Това поясни по „Хоризонт“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по повод масовото недоволство на кметове и на живеещи в неодобрените за саниране блокове. Той каза още, че ако има някакви съмнения, то те трябва да се отнасят до данните от енергийните сертификати. Те са издадени от фирми, наети от Общините.
Министър Цеков коментира още, че ще направи среща с всички кметове, които имат притеснения от класирането на жилищните блокове, за да разясни цялата ситуация.
„В случая нуждата от саниране превишава възможностите и ресурса, който имаме по Плана за възстановяване и утойчивост (ПВУ). При наличен ресурс от 1,129 млрд. лв., се подадоха проекти за над 4 млрд. Нормално е при голяма конкуренция да има недоволни, защото всеки проект се конкурира с друг.
В машинната оценка са включени всички данни – РЗП и броят на живеещите. Оценката се базира на постигнатата икономическа ефективност на инвестицията. И ако спестяванията са по-ниски, то тогава ефективността на инвестицията е по-малка. Всички данни са въведени автоматично в системата и оценките се произвеждат машинно“, поясни Андрей Цеков.
Регионалният министър допълни, че критерият е обективен и се базира на енергийни спестявания, които са описани в сертификатите от енергийното обследване на сградите. Всеки енергиен сертификат, представен пред МРРБ, е изготвен от енергиен одитор, сертифициран от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. 1217 сертификата са изпратени на агенцията за проверки, защото са показали много високи енергийни спестявания. Ако агенцията даде становище за неверни данни, ще се наложат санкции и ще се преразгледа класирането на блоковете”, увери министър Цеков. Заинтересованите страни също биха могли да обжалват решенията.

В следващите пет години ще бъдат създадени необходимите условия и програми повечето жилищни блокове в страната да бъдат санирани.

С минимум един месец ще бъде удължен срокът за кандидатстване по Етап II по Плана за възстановяване и устойчивост, който изтичаше на 16 януари. Там има бюджет от 282 млн. лева, но домакинствата ще трябва да осигурят 20 процента самоучастие. Тези пари на по-късен етап собствениците могат да си ги възстановят, като кандидатстват в различни програми.

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 12, 2024 11:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама