Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Кои и защо отдадоха за жълти стотинки най-ценният ресурс на Харманли?

1 минута
Кои и защо отдадоха най- ценният ресурс на Харманли?

Със сигурност кметът на Харманли Мария Киркова ще остане в историята му като управникът, реализирал най-неизгодната сделка за общината, подпомогната от съветниците на ГЕРБ, ДПС и един от БСП. Срещу обещани още преди 3 години 3 милиона лева този управляващ екип преотстъпи за 35 години без търг или конкурс близо 1800 декара земя за изграждане на фотоволтаици на частна фирма. Тя от своя страна взе по същия начин и 800 декара от община Симеоновград, а нейните собственици успяха да осребрят тези подаръци като продадоха дружеството на базираната в Хонконг компания за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG) за сумата от 37.5 млн. евро. С тази сделка частната фирма ще спечели десетки милиони, а община Харманли все още чака трохите от нея. Ето и имената на съветниците, които гласуваха най-големия грабеж в община Харманли. Тъй като за нейното узаконяване се изискваше 2/3 мнозинство, което ГЕРБ и ДПС нямаха, на помощ им се притече Любомир Андреев от БСП. Неговия златен пръст финализира сделката, подготвяна от 2021 година.

От ГЕРБ: Ангел Цанков Васил Василев Веса Христова Галя Братанова Димитър Димитров Динко Тървалиев Йордан Малинов Николай Николов Стефка Здравкова Таня Иванова От ДПС няма никога да пропуснат келепира и гласуваха „за“ сделката. Това са: Назми Сали Сезгин Мустафа Сенан Ибрям Съветници от БСП Борислав Василев, Диляна Комитова и Емил Димитров бяха „против“. На същото мнение бяха Светлана Николова и Стоян Желев от ПП и ДБ. Росица Христозова, от „Възраждане“ също не подкрепи сделката.

Хронология на най-големия грабеж

През октомври 2021 година мнозинството в Общинският съвет на Харманли даде разрешение „Комерс Инвест“ ЕООД да реализира инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност до 200 МВт до с. Поляново.
Съветникът от БСП Минка Стоянова поиска да дойде представител на фирмата, за да даде подробности.
Михаил Лисков попита как така ще се поставят фотоволтаици на пасища и законът разрешава ли това. Васил Камберов от “Общинска собственост” обясни, че няма да има промяна в предназначението на земята, макар че в т. 3 от докладната това е записано точно обратното.
Мария Киркова така и не обясни, кой е този могъщ инвеститор, а ГЕРБ и ДПС арогантно гласуваха докладната.
През ноември 2022-та на сесия на ОбС стана ясно, че в бързината се дават земи на частна фирма (без да е споменато името ѝ), а сред тях са попаднали и такива по член 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Това са непотърсени площи, които държавата ги е дала на общините да ги ползват.
„Това ми мирише на корупция, далавера, не знам какво определение да използвам.
Обръщам се към общинските съветници: Уважаеми колеги, моля ви се, да не участвате в тези странни, съмнителни сделки на ръководство на общината”, прикани Михаил Лисков.

В последствие „Комерс Инвест“ ЕООД, която получи земите, бе заличена, а придобивките отидоха в друга – „Грийн профит“.

От отчета на „Гриин профит”, публикуван в Търговския регистър, става ясно, че през 2020 година е на загуба от 58 000 лева. През 2021-ва тя е 2 хиляди, а през 2022-ра – 16 000 лв. В счетоводния баланс е отбелязано, че има резерви за 2022 година от 265 хиляди лева.
В същото време тази фирма обеща да преведе над 5 млн. лева на общините Харманли и Симеоновград.

През октомври 2023 година се разбра, че дружеството вероятно няма да може да бъде финансирано от проекта за подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия, защото не отговаря на условията. След като е на загуба от няколко години, подобни фирми няма да получат финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).
Най-големият противник на тези условия се оказа председателят на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев. На своята Фейсбук страница той написа:
„МС са пуснали грантова схема за фотоволтаици с батерии по ПВУ. Това е нещо, което НС забрани с нарочно решение по-рано тази година. Ще дадат 265 372 950 лв. на свои фирми като първа фаза. Общо с останалите фази ще си раздадат 662 432 375 лв. за фотоволтаици и батерии. И то при положение, че този сектор е достатъчно печеливш и без подкрепа! Според критериите могат да кандидатстват само фирми с активи за над 60 млн. евро за миналата година. Тоест в поканата можеше да напишат и имената им.”
Той не позна с фирмите, но дружество, което има такива активи се намери и извънредна инфарктна ситуация бе преодоляна.
През през април 2024 дружеството „Грийн профит“ бе продадено на базираната в Хонконг компания за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG) за сумата от 37.5 млн. евро.
До този момент в общинската хазна не са постъпили никакви пари, а Мария Киркова продължава да мълчи и не обяснява какво я е подтикнало да извърши тази сделка с най-ценния актив на общината – земите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.