И в Харманли се надяват на милиони от загадъчна фирма

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 3, 2023 09:27

И в Харманли се надяват на милиони от загадъчна фирма

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 – 06 юли 2023 г., брой 25/1049, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Над 3 млн. лева обещава да даде на община Харманли фирма, която през последните години е със загуба от десетки хиляди лева. Дружеството „Грийн профит“ иска да плати право на строеж за да построи фотоволтаици на 1800 дка общинска земя, която ѝ бе дадена без търг или конкурс за срок от 35 години от мнозинството съветници.
В замяна на това ще преведе на общината 3 048 540 лева „право на строеж“.
В докладната, внесена от Мария Киркова, е отбелязано, че цената е определена на пазарен принцип по Закона за независимите оценители.
Съветникът Михаил Лисков попита какво би спечелила общината, ако тези земи бяха дадени под наем за пасища и разказа, че началникът от “Общинска собственост” набързо сметнал и му казал около милион, милион и нещо, но после уточнил, че няма толкова животни, че това било келемета.
„Разбрах, че тази фирма имала мераци във всички съседни общини и се питам дали няма да си затворим тези общински земи за такъв дълъг период от време“, бе заключението му.
Мария Киркова сподели, че 15-20 години назад нито стотинка не е постъпила в общината и увери, че земята си е на общината и си остава на нея. „Не мисля, че във всяка една инвестиция, която се появи в Общината, трябва да търсим нещо задкулисно“, отбеляза тя.
Уточни, че 10% от парите се превеждат след вземане на решение, останалите при получаване на правото на строеж, а до 5 години фотоволтаичната централа ще трябва да бъде построена.
В тази връзка харманлийският градоначалник се оплака, че от Министерството на финансите искат от общините, които са в добро финансово състояние, да погасят безлихвените си заеми към тях. Харманли има два такива и те са взети за изплащане на обезщетенията в с. Бисер. Единият вече е погасен, след като държавата си е прихванала средствата, които дава за капиталовите разходи, което означава, че за общината капиталовите разходи са тази година са 0.
„За“ гласуваха съветниците от ГЕРБ, ДПС, Галина Славова, Антон Иванов от ВМРО, „против“ бяха деветимата от БСП.

От „Сакарнюз” опитахме да се свържем с представител на фирма „Грийн профит” или с управителя Делчо Пехливанов. В Търговския регистър няма телефон за връзка, нито електронна поща. Регистрирана е в с. Минерални бани на ул. „Христо Ботев” №13, но такъв номер на тази улица не успяхме да открием.

Подобно гласуване имаше миналата седмица и в Симеоновград, където съветниците от ГЕРБ със същата лекота дадоха безсрочно право на строеж на същата фирма да строи фотоволтаици на територията на бившето стрелбище.
Нито кметът на Симеоновград, нито на Харманли се поинтересуваха за финансовото състояние на фирмата и легитимността ѝ.

Проверка в отчетите на компанията, публикувани в сайта на Търговския регистър показват, че през 2020 г. компанията „Грийн профит“ е регистрирала загуба в размер на 58 хил. лв., през 2021г. тя е 2 хил. лв., а през 2022г. – 16 хил. лв. В счетоводния баланс е отбелязано, че дружеството има има резерви за 2022 г. в размер на 265 хил. лв.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 3, 2023 09:27
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Катя юли 3, 18:34

    Поредните ГЕРБЕРСКИ простотии!!! Нямате срам и свян! Омитайте се по-бързо, че Харманли вече не е град!!!

    Отговори на този коментар
  2. ЖИК- ТАК юли 3, 12:27

    А дано, ама надали

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама