Иван Атанасов: „Най-добре е да сме добри хора, съседи и съселяни“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 21, 2024 08:16

Иван Атанасов: „Най-добре е да сме добри хора, съседи и съселяни“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 7/1079, година XXl, 16 - 22 февруари 2024 г.

Свързани публикации

Иван Георгиев Атанасов е кмет на с. Княжево, община Тополовград, за мандат 2023 – 2027 г. Това е първото му заемане на този пост. Издигнат бе от ПП ГЕРБ. С основно образование е, работил е на много места, предимно като животновъд и строител. Роден е през 1967 г., има двама сина и четири внука

Господин Атанасов, какво Ви предизвика и как се решихте на тази авантюра да кандидатствате и станете кмет на родното си село?
Гледах какво става в село, как то запада, и то доста бързо, как с много малки изключения почти нищо не се прави, хората намаляват, селото си отива и реших да опитам дали нещо не може да се промени към по-добро. Решението взех в последния възможен момент преди изборите. Разбрали за намерението ми, от ГЕРБ ми предложиха, съгласих се и ме избраха. На-дявам се, и дано да стане, да се променят към по-добро нещата в село, разбира се с помощта и разбирането на ръководството на Общината.

 

Вие, така да се каже, сте първопроходник в общината – първият кмет на населено място, който е представител от ромската общност. Това поражда ли някакви проблеми сред местните жители?
Категорично не! При нас в Княжево няма деление! Това от край време си е така и няма причина да се промени. Всички ние сме жители на селото и български граждани и проблемите, и хубавите неща са ни общи. Ето сега, преди малко повече от месец, за първи път след много години прекъсване празнувахме Йордановден, заедно бяхме всички на реката /Тунджа/ и се радвахме на ритуала. Днес /10.02.2024 г./ пък правим кукерския ритуал „Бесене на Дявола“ и както сам видяхте площадът е пълен с хора – местните и многото ни гости този ден. Така че няма място за деление и няма такова в нашето село. Имаме проблеми с децата ни, че не са много научени на ред и дисциплина и наш дълг на по-възрастните е да ги научим на това, защото животът не е само купон, както те го възприемат.

 

От наблюденията, които имам, и от разговори с местни жители, Вие правите впечатление на инициативен, „разтропан“ човек. Споменахте, че селото има много проблеми, кои са най-големите, с които се сблъскахте при встъпването Ви в длъжност?
Проблемите действително са много и те се виждат. Селото е занемарено, всичко е западнало, навсякъде е за почистване, повечето улици са разбити, ВиК мрежата е за подменяне, с нея постоянно имаме проблеми, а тя е и обща със Синапово. Най-големият ни проблем е сградата на читалището. Там е пълна трагедия. При три салона в сградата, няма нито един, който да може да се ползва. В 21 век прозорците са „остъклени“ с найлон. Аз се шегувам, че прозорците му са от ПВЦ, но гледката е потресаваща. Разговарял съм с г-н Трифон Ламбов – председател на тополовградското читалище дали не може да се направи нещо, да се започне от някъде. Подготвил съм докладна записка до кмета на Общината г-н Божинов /показва я/, да видим с какво Общината ще се ангажира, защото сегашното състояние на нашето читалище е трагично, пълна разруха и катастрофа. Може да сме останали малко жители, повечето възрастни, но те искат да има нещо хубаво в село, за да може да се развива дейност, да се възкресяват и пазят традициите.

 

Каква е обстановката в село, спокойно ли е, има ли кражби, други произшествия, недай си боже, и престъпления. Колко хора живеят в селото и поставяте ли проблемите му пред общинското ръководство?
Имаше един период в началото на мандата, когато имаше кражби, влизане в домовете, най-вече необитаемите, но информирах и потърсих съдействие от Полицията и засега нещата се нормализираха. Дано да няма повече. Жителите на селото по списъка за гласуване са 186, с децата са общо около 200.
Има и други, които си живеят тука, но са жители предимно на Елхово. По отношение на инфраструктурата и другите проблеми на селото и не само на него имаше една среща в Общината, където кметът – г-н Божинов каза, че през мандата ще се обърне внимание за проблемите и възможното да се направи във всички села от общината. Съгласихме се с това, че не може всичко и навсякъде да се започне и прави наведнъж. Ще се започне поетапно, като ще се групират по няколко села, които са най-близо едно до друго, за да не се разпиляват средства, усилия, техника и да има ефект. Става дума за улиците, сградите на кметствата, читалищата, инфраструктурата като цяло. Доколкото разбрах, през тази година ще има ремонт на сградата на кметството, защото, както сам видяхте, и тя е в окаяно състояние. Има разбиране от общинското ръководство, усещането ми е, че от там не ни делят по политически причини.
Макар и избрани от различни партии всички сме длъжни и трябва да работим в интерес на хората, които са ни гласували доверие. В селото ни няма възможност за трудова реализация и младите ни хора работят предимно в „Язаки“ и тецовете. Има някои, които работят в Елхово и Ямбол – главно в строителство, кой където успее да си намери работа. Проблем за селото е и липсата на обществен транспорт, който има кола добре, който няма, моли други да го закарат до където има потребност да отиде. Както казах, проблеми има и то не малко, но важното е да се започне от някъде и да се върви подред.

 

Вие досега не сте се занимавали с административна работа, това проблем ли е за Вас и как се справяте?
Не, не ми е проблем, когато човек има желание и амбиция, може да научи и да се справя с всичко. А това, че трябва да се занимавам с хората и техните проблеми, изобщо не ми е проблем. Цял живот съм работил с хора, ръководил съм строителни бригади, носил съм и други отговорности, така че работата с хората ми е позната. Разбира се, винаги ще се намерят такива, които каквото и да направиш все ще се недоволни, но радвам се, че те са по-малката част от княжевци. Ние живеем заедно, тук сме се родили и вероятно и тук ще оставим костите си, просто няма за какво да се делим. По-добре е заедно да правим живота си по-лек, поносим и да съжителстваме като добри хора, съседи и съселяни.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 21, 2024 08:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама