Добър и привлекателен футбол в Хасковско

Веселин Тонев
От Веселин Тонев ноември 28, 2023 08:37

Добър и привлекателен футбол в Хасковско

Акценти

  • Има изявен лидер и половин дузина отбори в борба за второто

Свързани публикации

Богатство за футбола е да имаш такава Областна група, каквато от няколко години е Хасковската. Както някои я наричаха „селската група“, но това няма нищо общо с истината. Напротив в нея играят отбори от почти всички градчета на областта. Базите са в добро състояние, с изключение на Ивайловград и Тополовград, където в момента текат ремонти. Това пък от своя страна дава възможност на футболистите да играят добър и привлекателен футбол.

Вече втори сезон клубове от съседно Кърджали се включват в надпреварата поради липса на отбори в своята област. При нас им харесва защото има конкуренция и силите са изравнени. Това е добър знак за аматьорския спорт, като по този начин се разширява и ареалът с възможности.

От град Хасково в групата участват три отбора, а в някои от градчетата има по два, каквито са Любимец и Харманли.

Сезонът обаче завърши със седмица по-късно заради дербито между „Хеброс – 1921“ и Харманли. В този мач се наложи опитът на „Хеброс“, който надигра с 2:0 градския си съперник и се качи на седмата позиция. Точни за победителите бяха Марко Марков и Валентин Георгиев.

Очаквано за едни, неочаквано за други сегашният лидер „Свиленград“ загатна още миналия сезон, че ще играе водеща роля през настоящия. И както виждаме засега ръководството и футболистите изпълняват на 100 процента задачата. Тя е първо място и участие на баражите за влизане в Трета лига.

На полусезона „Свиленград“ е допуснал само едно равенство и 10 победи, и както се вижда с ясно око вече е почти недостижим. В клуба още миналата година пристигнаха няколко добри футболисти. Освен Антон Огнянов, Андрей Атанасов и Стефан Киков, през този на полето виждаме и братята Кольо и Цветан Чахови. Заедно с основните единици Емилиян Зотев и Йордан Лозанов те правят сериозен и конкурентен тим. „Свиленград“ има 31 точки.

Второто място бе заето от „ОФК Хасково“, който бе наследникът на „Хасково – 1922“ от миналото първенство. Треньор е опитния Живко Иробалиев, а той разчита на дузина играчи започнали да тренират с него още от детската школа. Разбира се водещ в тима е опитния Кирчо Крумов, който има цели 13 гола този сезон. Край по-младите: Ерен Емин, Митко Палазов, Христо Капитанов, Никола Красимиров и другите в основната схема намериха място и опитните Ивайло Инджов, Петьо Николов и Емил Николов. Това съчетание от футболисти проработи и даде добри резултати.

„ОФК Хасково“ е единственият отбор победил състава на „Върбица“ като гост. Има в  в актива си 24 точки.

След загубата на баража за Трета лига през изминалото лято, президентът на миналогодишния първенец „Любимец – 2000“  Наско Сталев не направи сериозни промени, но продължава да следва целта и през този сезон. След като бе направен трансфер с голмайстора Григор Георгиев, който подсили „Димитровград – 1947“, на негово място бе привлечен подгласника му от миналата година Николай Аргатов. Футболистите на „Любимец – 2000“ са отбелязали 38 гола, а цели 18 са на сметката на Аргатов. През пролетта всичко ще стане ясно между 16-тия и 18-тия кръг, когато любимчани ще гостуват на „Свиленград“ и „ОФК Хасково“ и ще приемат „Върбица“. Дали може да се стигне до обрат, можем само да гадаем.

Чудесен сезон със силни изяви сътвори новакът „Върбица“, Бенковски. В отбора има атомно трио от нападатели, които са заплаха за всички отбори. Треньорът Любо Йорданов разчита във всеки двубой на Владимир Яков, Здравко Пиличев и Синан Ферад. Силата си отбора показа на последното си гостуване в Свиленград, където водеше до средата на втората част, но после бе надигран трудно с 3:4 от лидера.

Силно започна и слабо завърши сезона съставът на „Хасково – 2022“. Момчетата на играещият треньор Емил Ангелов показаха на моменти чудесни игри, но бяха непостоянни и изпуснаха да бъдат по-близо до върха.

Юлий Шекеров вкара 9 гола, следван от Бабангида със 7. Двамата обаче не правят една стабилна единадесеторка.

Симпатичният тим на „Марица“ започна ударно първенството като записа 3 победи. Оттам нататък обаче момчетата от Симеоновград допуснаха няколко загуби със слабо представяне. Доста за това допринесе контузията на тарана Тони Каранейчев, който не игра в 9 от 11-те кръга и това се отрази на головия баланс и класирането.

Изключително слабо можем да наречем представянето на „Любимец – 2018“. Футболистите на Костадин Кючуков допуснаха 2 равни и цели 6 загуби, което ги прати във втората част на таблицата. Трите си победи „Любимец – 2018“ постигна над „Раковски – 1923“ /2:0/, „Сакарски спортист“ /5:0/ и „Марица“ с 1:0.

За тройката в последната част на таблицата са „Саяна 2“, „Сакарски спортист“ и „Раковски – 1923“. Там можем да кажем, че в тези отбори играят все млади футболисти, които търсят своята реализация в аматьорския футбол. В дубълът на „Саяна“ започна сезона опитния Иван Калинов, който излекува контузия, а около него Лазар Гълъбов и Иван Русев вкараха общо 12 гола.

Подобна е обстановката в „Сакарски спортист“. Водени от лидерите-братята Тенчо и Росен Георгиеви и тук младите футболисти са 80 %. Интересното е, че момчетата от Тополовград играят на терена на село Срем, където базата е в чудесно състояние. Интересен факт е, че на сакарци са дадени 3 дузпи, които са реализирани от Банко Банков и Георги Кутованчев.

Последният „Раковски 1923“ /Ивайловград/ също има футболист с над 200 мача в професионалния футбол. Това е Валентин Кьосев, който помага на момчетата в отбора. „Раковски“ не изигра нито един мач в Ивайловград, тъй като там тече ремонт. Президентът Стоян Делчев се надява той да свърши и напролет отборът да се завърне на своя терен.

Веселин Тонев
От Веселин Тонев ноември 28, 2023 08:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама