Джамалите на Орешник събудиха селото в новогодишната сутрин

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 1, 2024 17:59

Джамалите на Орешник събудиха селото в новогодишната сутрин

Акценти

  • Този ритуал е пренесен тук от бежанците от Източна Тракия

Свързани публикации

Още рано сутринта, направо от новогодишните трапези джамалите разбудиха своите съселяни в село Орешник, тополовградско.

Тази година младежите и мъжете включили се в традицията бяха доста повече от други години, а в нея участваше и новият кмет на селото Иван Ятакчиев, но не като джамал, а като пепелаш – друга интересна фигура в този своеобразен маскарад.

Облечени в овчи или кози кожи, с причудливи маски и окичени с различни звънци, джамалите са истинска атракция не само за местните хора, а и за околните населени места и гости от близо и далеч.

Този ритуал или карнавал е желязна традиция за това сакарско село. Пренесен от бежанците и преселниците от Източна Тракия, вече повече от век той се поддържа поколение след поколение. Докато имаше живи хора от тези – преди век времена, те разказваха, че ритуалът като такъв, какъвто е, се е оформил в Орешник чрез съчетаване на няколко подобни. Преселниците от няколко села от Източна Тракия – Съчанлий, Дервент, Карачкьой и други села от този край, оформили сегашното население на Орешник преди век са привнесли различни елементи от празника, за да добие сегашния си вид. Общото е, че облечените в овчи или кози кожи с причудливи маски и окичени с различни звънци, джамалите са истинска атракция не само за местните хора, а и за околните населени места и гости от близо и далеч.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 1, 2024 17:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама