Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

ГЕРБ ще решава с комисия проблема с безводието по селата

17 минути
От партията на Борисов не желаят този въпрос да се коментира преди изборите
Съветници, за които проблем с безводието няма

Съветници, за които проблем с безводието няма

ГЕРБ, ядосани на ПП и ДБ, че поставиха пред Общинския съвет острия проблем с безводието по селата, решиха да им изземат инициативата и те да контролират дебатите по него. На последната сесия на ОбС – Харманли хората на Бойко Борисов контрираха предложението на съветниците Стоян Желев и Светлана Николова. С него се искаше ОбС да задължи кмета Мария Киркова да предприеме спешни мерки и да търси средства, за да се облекчи водоподаването към селата, където през лятото вода в чешмите има през 3-4 дни. Тръбопроводите, които водят до техните населени места, са стари, аварират непрекъснато, а нови през последните 10 години не са поставяни.

След като нито кметът, нито съветниците от ГЕРБ искат да признаят, че тези проблеми са неглижирани повече от 9 години през тяхното управление, мнозинство в ОбС се хвана за точките във внесената докладна и я определиха като написана неграмотно /по техни думи/.

За да не останат избирателите с впечатление, че ГЕРБ не се интересува от техните проблеми, обявиха, че предложението на ПП-ДБ е несериозно, затова решиха да подходят към проблема с цялата сериозност и направиха комисия. Тя трябва да събере информация за състоянието на ВиК инфраструктурата, за да могат след това да предприемат марки.
За председател избраха съветника от ГЕРБ-СДС Димитър Димитров, който преди няколко дни научи, че ВиК структурата е собственост на Общината, а Водното само е оператор.
Член ще е Николай Николов, за който Стефка Здравкова каза, че “като компютърен специалист ще може да визуализира нещата, които комисията ще трябва да направи”.
От внесената докладна бе засегната и кметът Мария Киркова, която заяви, че „подмяната на тази инфраструктура я правим от момента, в който аз работя с този екип“. Сподели, че тя “не е чувала да има населено място в общината, където хората да не са облагодетелствани или да не знаят, че се прави тази подмяна”.
Госпожа Киркова допълни: „В Община Харманли не мисля, че някога е спряло да се работи относно тежкото състояние на водопровода, който е на повече от 70 години. Влагали сме общински средства във ВиК структура, а можеше да се направят други неща с тях”.


Тя заяви, че в момента няма програми, с които се финансира ВиК инфраструктура, отпускали се средства само за пътища.
„ВиК структура може да я прави само ВиК Асоциацията. Каквото и да направим, критиката, особено предизборно, винаги може да съществува, но реалните неща са видими“, заключи тя.

Тъй като нейната памет е избирателна, нека припомним на кмета, че 15 минути преди това лидерът на ГЕРБ Стефка Здравкова прочете политическа декларация с поредни обещания от ГЕРБ.

Любо Андреев, който преди това бе изключен от групата на БСП в ОбС, пръв взе думата в подкрепа на кмета от ГЕРБ. Според него в докладната не се предлагали никакви конкретни действия. „Липсват цели задачи, срокове, липсва начинът за изпълнение, аз не виждам никакви последващи позитивни действия“, е неговото становище. „Искате информация за някакви цели, но няма способи“, бе неговото заключение.
Николай Николов (ГЕРБ) заяви, че ще гласува „въздържал се“ защото в докладната нямало никакви конкретни числа, нито конкретни проблеми. „В нея трябва да има предложение какво да се направи, как да се направи, откъде да се намерят средства да се направи това“, допълни той.
И на двамата специалисти по безводието ще припомним какво са гласували на миналата сесия.
„Общински съвет – Харманли възлага на Мария Киркова да създаде организация за установяване на възможностите и при наличие на такива да предложи, варианти за кандидатстване, самостоятелно или като партньор за установяване на собствено и/или външно финансиране на проектирането и ремонта на техническо съоръжение – „Баражна стена“ в местността Дефилето и местността Българския кър на Харманлийска река в землището на Харманли.“
Някой да вижда някаква конкретика?
Мнението на Стефка Здравка за този процес е: „Не може да бъде разрешен с магическа пръчка. Ние съветниците от ГЕРБ сме в процес на събиране на информация на конкретните причини, които способстват за създаване проблеми с водоподаването в населените места.
След като общинските съветници събират достатъчни информация, да се изготви план или програма за развитието на община Харманли спрямо проблемите на ВиК“.

По време на сесията направи впечатление, че там, където аргументите за отхвърляне на предложението на ПП-ДБ липсваха, се използваше ирония и сарказъм от представителите на ГЕРБ. Госпожа Здравкова на няколко пъти подметна, че вносителите на докладната са неспособни да я направят както трябва.

Ще припомним, че на предишната точка от този дневен ред, същите съветници гласуваха сериозна поправка на друга докладна, която бяха приели на предишната сесия, изготвена от “способни”, ако използваме определението на госпожа Здравкова.

Да не говорим за новия Правилник, който също бе изготвен от тях /способните/, а кметът оспори поне 10 точки от него, които са противозаконни.
Ако се върнем още по-назад, ще открием, че имаше период, в който на страницата на ОбС – Харманли пишеше, че градът трябва да стане морска столица.

Госпожа Здравкова, която е лидер на ГЕРБ в Харманли заяви категорично:
„Ние от коалиция на ГЕРБ-СДС няма да възлагаме на кмета да свърши нашата работа, защото ще покажем как заработваме заплатите си, защото Общинският съвет не работи само един ден, няколко часа, или само на три комисии. Общинските съветници са длъжни да работят през целия месец, да събират, анализират данни, да разгорят с гражданите на общината, да четат законите, да търсят варианти и да възлагат конкретни мотивирани искания и задачи.“
По повод ироничните подмятания, че вносителите не са си свършили работата както трябва, Светлана Николова заяви: „Човек подозира своите странности обикновено в другите”.
След това съветникът от ПП-ДБ продължи: „Ние сме наясно, че нашето предложение от „Продължаваме промяната и Демократична България“ няма да бъде прието. Досега нито една наша докладна не е гласувана от вас.
Ако има проблем, че ние като общински съветници внасяме нещо, което е в полза на гражданите, а вие предлагате абсолютно същото, но написано по друг начин, ще подкрепим това предложение, защото сме тук да работим за гражданите.“
В края на дебата докладната за комисията се гласува от всички и се очаква тя да заработи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights