В Харманли ремонтират ВиК както са го правили когато измислиха багера

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2023 15:20

В Харманли ремонтират ВиК както са го правили когато измислиха багера

Акценти

  • Прохоляци, щум и затворени улици тормозят живеещите

Свързани публикации

В Харманли от месец живеещите на няколко улици в Харманли са потърпевши от примитивната подмяна на ВиК инфраструктурата на няколко улици. Хората се движат сред прахоляци и боклуци вследствие строителните дейности. Тя се извършват както се е правило преди стотици години, когато са измислили багерите. Копаят се 80 см широки канали, с долбочина 1,5 м, за да се постави 15 см тръба, а след това се зариват. На дъното на канала остават части от тръби, плостмасови шишета, бутилки от вода. Следва чакане пръстта да улегне, а на финала улиците ще се асфалтират.

Пред това време движението по тези улици е спряно.
Тъй като все пак сме в 21 век, на някои места за да се прекарат тръбите, се използва използва нова технология, чрез хоризонтално сондиране.
Тя се използва само за сградните отклонения и я наричат „къртица“. Сондажната машина трябва да се движи поне на 70 см под повърхността, но на някои места тя излиза на асфалта, на други са появява на 20 см под него.

От лявата снимка може да се види как се подменя ВиК инсталацията в Свиленград, а на дясната става ясно как това се прави в Харманли.
В граничния град това се извършва от „Райкомерс констръкшън“ ЕАД, София. Там няма прахоляци, двежението не е спряно.

В Града на Белоногата СМР се правят от „Екотрадекс груп“ АД. Договорът е подписан на 5 ноември 2021 г, с срокът за извършване на ремонта на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Климент Охридски“, бул. „Освободител“ и ул. „Георги Жечев“е 81 календарни дни.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2023 15:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама