В Тополовград отпразнуваха Деня на лозарите и винарите

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 2, 2024 12:12

В Тополовград отпразнуваха Деня на лозарите и винарите

Акценти

  • Празникът се провежда за двадесет и шести пореден път.

Свързани публикации

В Тополовград честваха празника на лозарите и винарите – Трифон Зарезан. Събитието се състоя на 1 февруари и премина на две части. Празникът започна с Водосвет на лозовия масив край бившето селскостопанско летище по пътя за Елхово. Там в присъствието на местни лозари и винопроизводители, ръководството на общината и граждани водосвет за здрава година и добър берекет отслужи ставрофорният иконом Николай Клюнков. Присъстващите се почерпиха с червено вино, осигурено от фирмата „Агровет“ на Янка и Николай Узунови, и завиха право хоро по случай празника.
От там празникът се пренесе в ресторант „Сакар“ в края на града, където се събраха участниците в него – тези от лозята и други, които чакаха в ресторанта. Поздравления към участниците в него отправиха инж. Тодор Колев – председател на Клуб „Дар от лозата“, председателят на Настоятелството на читалището Трифон Ламбов /именик този ден/, и зам.-кметът на Общината Хараламби Мочев.
Специална комисия с председател Камен Коев – енолог, и членове – Тодор Братанов /двамата с Коев са съсобственици на винарска изба „Вила Басарея/, Николай Узунов и Илиян Панов – лозопроизводители от Тополовград, направиха оценка и представиха резултатите от 30-те мостри домашно произведено вино.
При бялото вино първо място бе за Димо Димов, второ – за Ангел Иванов и трето – за Любомир Кехайов.
В категорията вино „Розе“ най-добро бе виното на Таня Димова, след нея е друга дама – Пенка Шидерова и на трето бе на Стоян Шидеров.
В категорията „Червено вино“ първа награда бе за Теодора Чакърова, втора – за Мартин Чакъров и трети Любомир Кехайов.
Приети бяха нови членове на Клуба „Дар от лозата“, които положиха и Дионисова клетва, а членските карти им връчи Тодор Колев.
Разиграна бе и томбола с много и интересни награди. Настоятелството на читалище „Св. св. Кирил и Методий 1894“ награди Николай Узунов „за съществен принос в развитието на лозарството и винарството в Общината“ и за съществен принос за дейността на читалището.
Награда за икона и диплом за „най добър лозар на 2023 г.“ бе връчена на Лазар Кехайов от председателя на ОбС – Силвия Георгиева.
Организацията на празника бе създадена от община Тополовград и Клуба „Дар от лозата“ при читалище „Св.св. Кирил и Методий 1894“ в Сакарския град.
Съществен принос за доброто настроение внесоха младите танцьорки от ТФ „Сакарска китка“ с ръководител Дарина Терзиева. Макар и присъстващите на празника да бяха доста по-малко в сравнение с други години, това не попречи за доброто му провеждане и настроението, което се създаде на него.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 2, 2024 12:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама