В с. Орлов дол бе открита  паметна плоча  на генерал лейтенант Люцкан Люцканов

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 10, 2023 17:05

В с. Орлов дол бе открита  паметна плоча  на генерал лейтенант Люцкан Люцканов

Акценти

  • Той е Почетен гражданин на Тополовград.

Свързани публикации

С тържествена обстановка бе открита паметна плоча на генерал Люцкан Люцканов в село Орлов дол. Това стана на 10 юни на площада в центъра на селото пред читалищната сграда, който вече носи името на генерала. Имаше воинска част от Четвърти артилерийски полк и военен оркестър, които придадоха необходимата и заслужена представителност на събитието.
В присъствието на роднините на генерал Люцканов, негови колеги и приятели, много жители на селото и гости, кметът на община Тополовград Божин Божинов и командира на Четвърти артилерийски полк, полковник Красимир Ташев откриха Паметната плоча. Освещаване и заупокойна молитва извърши Ставрофорен свещеноиконом Николай Клюнков.
Слова в чест и памет на генерал Люцканов произнесоха кметът Божинов и генерал Златан Стойков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той връчи специални грамоти за стореното добро дело на градоначалника на Тополовград, неговия заместник Данчо Трифонов и кмета на селото Виолета Георгиева. Полковник Ташев прочете и поздравителен адрес от името на командващия Сухопътните войски на българската армия.
Семейството на генерал Люцканов връчи албум със снимки, илюстриращи живота и делото му, който бъде предаден на Историческия музей в Тополовград.
Поднесени бяха венци и цветя от Общината, от офицерите и сержантите от запаса и роднините на генерал Люцканов, от роднини, приятели, местни жители и гости на тържеството, което завърши с изпълнение на младите танцьорки от ТФ „Сакарска китка“.

Кой е Генерал-лейтенант Люцкан Люцканов

Той е роден в село Орлов дол. Завършва средното си образование в Тополовград и през 1959 г. е приет за курсант във Висше народно военно училище „Васил Левски“ – Велико Търново, където придобива военна специалност „Офицер от Сухопътни войски, специалност „мотострелкови войски“ и гражданска специалност „Инженер по двигатели с вътрешно горене“.
Като офицер от Българската армия от 1964 г. ген. Люцканов започва от командир на мотострелкови взвод в 12 мотострелкови полк, преподавател във ВНВУ „Васил Левски“, командващ Трета армия, командващ Сухопътни войски, заместник-министър на вътрешните работи, заместник-кмет на Столична община, район „Младост“.
Ген. Люцканов успешно завършва Военна академия „Г.С. Раковски“ и Академия на Генералния щаб „Климент Ворошилов“ – СССР.
През 2016 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Тополовград“, а Общински съвет – Тополовград реши пространството пред читалище „Паисий Хилендарски-1927“ в село Орлов дол да се именува площад „Генерал-лейтенант Люцкан Люцканов“.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 10, 2023 17:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама