Високата смъртност в Гълъбово е заради въглищните централи

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 7, 2023 11:21

Високата смъртност в Гълъбово е заради въглищните централи

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 07 – 13 юли 2023 г., брой 26/1050, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

В община Гълъбово смъртността достига 25 промила, което е изключително много. 2.5% от населението умира за година, което се откроява и на фона на много високата смъртност в България.” Това каза д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН. Констатациите са, че приблизително 1200 души е цената на човешкия живот на функционирането на ТЕЦ-овете в „Марица-изток“ във връзка със замърсяването.
Този тревожен извод е от изследването „Регионален демографски и социално-икономически анализ на района на „Марица – изток“ от „Галъп интернешънъл“, представено от Яница Петкова на пресконференция в БТА.
Проучването е било проведено в края на миналата година, а основен извод е, че липсва комуникация между държавата и гражданите, живеещи на територията на района.

Местните власти се информират за това какво предстои по отношение на зелената сделка, зеления преход от медиите и интернет

„Никой не говори с тези хора“, коментира доцент Бърдаров от Софийския университет.
Затова и обществото ни не може да мисли по-далеч от следващия зимен сезон. На въпрос дали трябва да се закрият въглищните централи в бъдеще, 56% от запитаните предпочитат да се положат усилия да се запазят въглищните централи, 21% директно отговарят, че е по-добре да се закрият въглищните електроцентрали, а близо ¼ не могат да преценят как да отговорят.
В рамките на изследването са направени дълбочинни интервюта с общинските власти в Стара Загора, Раднево, Гълъбово и Нова Загора.
Друг извод е, че забавянето на взимане на решение и прилагане на мерки за „Марица-изток“ ще бъде много по-скъпо в бъдеще, а работещите там не получават никаква информация или насока какви ще са действията на държавата.

“Обявеният през 2022 г. ренесанс на въгледобива и въглищната енергетика заради атаката на Русия срещу Украйна така и не се състоя,

тъй като цените от ВЕИ бяха доста по-ниски. През 2023 г. цената на енергийните борси падна допълнително и тецовете са принудени да продават енергия под себестойността ѝ”, коментира той още в изследването „Регионален демографски и социално-икономически анализ на района на „Марица-изток“ в студиото на Блумбърг България.

„Пазарът избутва въглищните централи и прави неконкурентна енергията от тях“

Безотговорно е да се отлагат решението и мерките за този проблем, стратегиите за заместване, да казваме „централите ще си работят, защото 40 хил. работни места зависят от тях, ние сме социална държава и ще плащаме милиарди от бюджета, за да субсидираме тези централи“. Когато дойде часът, когато вече съвсем няма накъде да се продължава, тези хора просто ще бъдат на крачка от пропастта. Истинският предприемачески подход е да се вземат превантивни мерки тези хора да не бъдат изправени пред свършен факт за затваряне на тецовете и мините“, каза още д-р Димитър Събев.
“Има много силни интереси централите да продължат да работят, както в момента. От една страна политиците не желаят реално да се намесят и да рискуват вота на близо 80 хил. гласоподаватели в региона, колкото са заетите в сектора и техните семейства. Профсъюзите също не искат да губят членове”, добави Събев и в заключение каза: „Тази безотговорност към бъдещето на хората идва от тези запазени интереси и тук е мястото на централната власт да разясни как стоят нещата.“

Използвани са материали и от други медии.

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 7, 2023 11:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама