Язовир „Ивайловград“ пресъхва, измира риба

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 27, 2021 12:01

Язовир „Ивайловград“ пресъхва, измира риба

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #30/962, година XVIII, 27 август – 2 септември 2021 г. Излиза в общините: Харманли,Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Маджарово, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Водата в язовир „Ивайловград“ е на критично ниско ниво и рибата е започнала да измира. За това сигнализираха риболовци. Собственици на къщи за гости и рибари заявиха, че са готови да протестират, ако не се вземат мерки. Те вече са започнали подписка, която ще изпратят до институциите.
„Състоянието на язовира е такова от 3-4 години. Рязкото падане на нивото на водата започна през 2018 г. Генерира се сериозно обществено недоволство, което се изразява с две подписки. Язовирът липсва”, разказват рибари пред НОВА.
Те добавят, че вече са се обръщали към МОСВ с надежда да решат проблема с нивото на водата в язовира.
Проверка на язовир „Ивайловград“ е извършена от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и РИОСВ – Хасково, след сигнал за измиране на рибата, съобщават от екоминистерството. От МОСВ информират, че проверката е констатирала, че няма замърсяване на водите и няма опасност за екологичното равновесие на язовира. При спада на нивото и поради специфичния му релеф на места се образуват малки плитки участъци, в които остават рибни пасажи. Малките количества вода и ниските нива на кислород са причина за измирането на рибата в тези участъци, допълват от ведомството.
От НЕК, които стопанисват язовира, заявиха, че основната причина за ниското ниво на водата е ниското количество вода в река Арда.

От МОСВ припомнят, че България има задължение за осигуряване на водни количества за напояване в съседна Гърция. То произтича от Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между двете държави. Според нея ежегодно в периода май – септември чрез месечните графици се освобождават допълнително водни обеми от язовир „Ивайловград“ за напояване в Гърция.

България е задължена да доставя вода всяка година в размер на 186 млн. куб. метра при година с 85% обезпеченост за срок от 60 години – до 2024 г.
Заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов коментира за БНР:
„Към момента нивото на язовир „Ивайловград“ е много ниско – то е 66 милиона кубически метра, при 59 мъртъв обем. Това е свързано с редица ограничения, които се налагат по различни причини. Едното е количеството вода, което се разрешава от Министерството на околна среда и водите, другото е свързано с прехвърлянето на вода от язовир „Студен кладенец“. Той в момента поддържа едно ниво, което е свързано със сондирането под нивото на язовира във връзка с изграждане на новата газова връзка с Гърция. Това не позволява вдигането на нивото на „Студен кладенец“ и така ще продължи вероятно да края на септември.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 27, 2021 12:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама