Юнашка кръв кипна в реките на Йордановден

Милена Митева
От Милена Митева януари 6, 2022 15:56

Юнашка кръв кипна в реките на Йордановден

Акценти

  • 40-годишният мъж e военен и за пръв път вади разпятието, въпреки че е вземал участие в Леденото хоро, превърнало се в традиция за града от много години

Свързани публикации

Георги Георгиев спаси честния кръст от ледените води на река Харманлийска на Богоявление. 40-годишният мъж e военен и за пръв път вади разпятието, въпреки че е вземал участие в Леденото хоро, превърнало се в традиция за града от много години.
Той пожела на себе си и събралите се здраве, защото смята, че то е най-ценно за човека, а другото го има в магазините. Той ще дари сумата за лечението на болна жена.
Тази година за разпятието в реката влязоха над 50 млади юнаци.
Във водите на река Олу дере, на гърба на баща си влезе и 3-годишният Валери Митев. Баща му, Николай Митев, през 2019-а година хвана кръста. За „Сакарнюз“ той сподели, че традицията трябва да се съхранява, а детето допълни, че му харесва този български обичай.
Преди кулминацията на Йордановден граждани и духовни лица стигнаха с Литийно шествие до реката под съпровода на камерен състав на оркестъра „100 каба гайди“. Там бе отслужен и Богоявленски Водосвет, а народната певица Иглика Каменова изпълни няколко родопски песни.
Кметът на града Мария Киркова също поздрави присъстващи с празника:
„Бъдете здрави и дано тази вода отмие всичките проблеми и ни донесе много късмет и здраве!”

В село Бисер кръста хвана Васил Василев. Той е на 18 години и хваща кръста за първи път, макар че за втори път влиза във водите за спасяване на светинята. Тази година той пребори десет участници. Пожелава си здраве.
В Доситеево кръстът от реката извади Добрин Миленов. Той е на 14 години и скача за първи път. Награден бе от кмета Митко Вълчев със 100 лв. Другият, който спази традиция и скочи за кръста, бе Милен Добрев, негов баща.
В Българин и Орешец за първи път се състояха ритуали. Стефан Иванов улови разпятието в първото село. Той е на 23 години. Мартин Асенов на 32 години, който е от село Върбово улови кръста в Орешец. И в двете селата за кръста скочиха по трима участници. Наградите за тях бяха по 100 лв. осигурени от председателя на църковното настоятелство на храм „Свети Атанасий Велики“ Отец Максим.

„Поради епидемиологичната обстановка в страната тази година няма да се обикаля всички къщи от енорията“, гласи съобщение в Фейсбук страницата на храм „Свети Атанасий Велики“. На свещенопродавницата и чрез църковните настоятели или председателя на храма може да запишете ден и часове за посещение на домовете за ръсене с богоявленска вода.

Посещението на свещеника по домовете ще се извършва на 5 януари от 12:00 до 19:00 часа, на 6-ти януари от 15:00 до 20:00 часа и на 7 януари от 11:30 до 19:00 часа.

В Любимец тази година не се проведе ритуалното „спасяване” на кръста в р. Марица.
„Причината за това е повишената заболеваемост в града и големият брой положителни резултати от Ковид тестове, а струпването на повече на хора на едно място е допълнителна предпоставка за разпространението на вируса“, съобщават от общината.
На този ден, в сградата на църквата, отец Трифон Караджонов отслужи Света литургия и освети вода за миряните. Всеки, който пожела, можеше да си вземе такава директно от храма.
През миналата година на ритуала на река Марица участваха 9 мъже, като най-бърз от тях се оказа Атанас Червенков.

Милена Митева
От Милена Митева януари 6, 2022 15:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.