Чиновници и кметове с увеличени заплати от началото на юни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 2, 2022 12:15

Чиновници и кметове с увеличени заплати от началото на юни

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 септември – 6 октомври 2022 г., брой 35/1013, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Кметове, чиновници, съветници за втори път тази година ще се радват на увеличени заплати. Държавата се погрижи за тях и отпусна на общините средства, с които възнагражденията им да бъдат увеличени. Това обаче трябва да се приеме от местните общински съвети, за да влезе в сила, и то с дата 1 юли.
В Любимец първи реагираха и увеличиха заплатата на кмета Анастас Анастасов от 3220 лева 3600 още през миналия месец.
В Харманли това се прие на заседанието на местния парламент на 28 септември. Единственото изказване бе на Николай Георгиев, който каза, че при това състояние на общината не трябва да отделят пари за увеличаване на заплати, включително и на съветниците, какъвто е той. Предложи тези средства да се дадат на нещо полезно, за болницата например. Думите му бяха посрещнати с укор и насмешка от съветниците на ГЕРБ.
Кметът Мария Киркова се засегна от думите му и заяви: „Състояние на общината по изпълнение на бюджета и по разходите, и по строителството е добро, ако не бяха плащанията по делата за Бисер, които са 10 милиона“, каза тя.
Мнозинството в ОбС одобри предложения размер на увеличение на заплатите. От групата на БСП не подкрепиха предложението.
Според докладната заплатата на Мария Киркова от 3400, става на 3900 лева.
Кметовете на Славяново, Шишманово и Бисер ще вземат по 1400, а на селата Българин, Болярски извор и Върбово по 1370 лева.
Средствата за това увеличение са отпуснати от държавния бюджет с Министерско постановление №229 от 29.07.2022 г. „за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2022.“
В текста му е записано, че са за увеличения трудовите възнаграждения на:
– служителите в делегираната от държавата дейност „Общинска администрация“;
– на медицинския персонал, зает в здравните кабинети в държавните и общински детски градини и училища.
Това увеличение обаче няма да важи само за посочените лица. Повишаване заплатите на общинските служители води до увеличение на възнагражденията заместниците, на общински съветници и председател, на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, личните асистенти, на педагози.
Увеличението на по-низшите чиновници и друг персонал в администрацията и бюджетните поделения ще бъде за сметка на икономии от незаети бройки и финансиране от резерва.
Това е второто увеличение в рамките на 6 месеца. През първото тримесечие бе първото увеличение на заплатите на кметовете на общини, от което последва завишаване възнагражденията на всички, които са по веригата на-долу.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 2, 2022 12:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама