Част от симеоновградска община влиза в нова защитена зона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2024 17:56

Част от симеоновградска община влиза в нова защитена зона

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 10/1082, година XXl, 08 - 14 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Министерството на околната среда и водите обяви нова защитена зона „Река Съзлийка“. Площта ѝ е 1014.0 хектара и в нея влизат землищата на селата Калугерово, Навъсен, Пясъчево и Троян. Останалата част от зоната е в област Стара Загора.
Една от целите е подобряване на местообитанията на видовете Голям гребенест тритон (Triturus karelinii), Шипобедрена костенурка (Testudo graeca) и Шипоопашата костенурка (Testudo hermanni).
Предмет на опазване са крайречни смесени гори, бозайниците пъстър пор, видра, лалугер, три вида костенурки, маришката мряна, бисерната мида и други растителни и животински видове.
В границите на защитената зона се забраняват редица дейности, сред които провеждане на състезания с моторни превозни средства извън съществуващи пътища и регламентираните за това места, отводняване на крайбрежни заливаеми ивици, изграждане на хидротехнически съоръжения, преграждащи речното течение, премахване на синори и жизнени дървета, търсене и проучване на общоразпространени полезни изкопаеми.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2024 17:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама