Църковна летопис на с. Орешец 1957 – 1979 г.

От юли 7, 2022 14:07

Църковна летопис на с. Орешец  1957 – 1979 г.

Акценти

  • През 1965 г. селският съвет отпусна две торби цимент за направата на стълба и площадка пред западната врата на храма.

На 31 май 1957 г. отец Николай почина в родното си село Елена съвсем неочаквано от централен удар – апоплексия. Опелото му се извърши от Харлманлийския архиерейски наместник протойерей Климент Иванов в съслужение със свещениците: Александър Попов от с. Черна могила, Господин Гегов Дачев от гр. Харманли и Георги Манчев от с. Славяново. Трогателно надгробно слово произнесе архиерейския наместник. На погребението присъстваха всички еленчани, а на гробищата пристигна делегация от десет души от с. Орешец, която поднесе венец и изказа съболезнования на всички орешанци, които влели обичта си в този скромен венец към обичания свещеник, който цели 22 години е бил техен духовен баща.

След смъртта на о. Николай, селото е предадено на свещеник Александър Попов, който го е обслужвал от 1 юни до 1 октомври 1957 г.

След тази дата селото се предава на свещеник Димитър Стоянов, който е с прогимназиално образование и завършен църковно-певчески курс в с. Радуил, Самоковско. Този свещеник ревностно е изпълнявал службата си и е регистрирал най-голям пластмент на свещи. По негова инициатива благочестиви жени са избродирали перденца за някои икони. Тук той е служил до края на 1958 г. От тази година до 1 април 1959 г. селото се обслужва пак от свещеник Александър Попов от с. Черна могила.

От 1 април до 31 октомври 1959 г. селото се обслужва от свещеник Василий Д. Вълчев от с. Константиново. Той е завършил Бачковското свещеническо училище „Св. патриарх Евтимий“. Този свещеник изглежда, че службата му е дотежала, защото я е носил без нужното убеждение и ревност, затова през 1961 г. самоволно е свалил расото си и е преминал на мирска служба.

От 31 октомври 1959 г. селото се предава на свещеник Александър Попов, който продължава да го обслужва дълго. През месеците октомври – ноември на 1961 г. на храма е извършен голям ремонт, като северната стена се иззида наново и се извърши пълен вътрешен ремонт. Разрушената камбанария напълно се възстанови. Оградата на църковния двор от основи се иззида, покрита е с прости керемиди. В основата на стените на храма се опасаха с бетон, вкопан в земята на 60-70 сантиметра. За този голям ремонт светата Старозагорска митрополия отпусна помощна сума: 23.600 лв. При ремонта на храма, общинския съвет отпускаше по 3-4 общи работници безплатно. На западната страна е оставена врата на оградата. Днес орешанци се радват на обновен храм, камбанария и ограда на енорийската си църква. Доброволци, дарители на храма не е имало.

Селото и църквата са посетени от Старозагорския митрополит Климент през месец ноември 1947 г.

През 1962 г. в Чирпанска околия – с. Златна ливада на 15 май е ръкоположен в манастира „Св. Атанасий“ от митрополит Климент в чин дякон, а на 20 май с. Мъглиж, манастира „Св. Николай“ за свещеник Нейко Делчев Инджов, родом от гр. Марица, ул. „Карл Марис“ № 37 с духовно име Николай за енорийски свещеник в с. Орешец. Същият бива въведен на 1 септември 1962 г. от Харманлийския архиерейски наместник протойерей Климент Иванов, придружен от свещеник Александър Попов от с. Черна могила.

На 21 септември свещеник Николай Инджов служи първата си Божествена служба пред енориашите си и оттогава свещенодейства в енорията, състояща се от следните села: с. Орешец, с. Ефрем и с. Върбово. От църковните настоятели посочваме имената на: Златил Хр. Узунов, Иван Вълков Коледов, Любен Вълков Коледов и Димитър Зонгов.

Свещеникът изказва голяма благодарност към християните, които още от първият ден дадоха парична помощ за вътрешното уреждане на църквата, като закупихме пътека от царските двери до средата на църквата и килим пред престола. Благочестивата християнка Петра Василева Щранкова подари плат за обиколка на престола и се зае да ушие дантелени пердета, поставени на иконостаса.

През 1965 г. селският съвет отпусна две торби цимент за направата на стълба и площадка пред западната врата на храма. На 20 август двете дъщери на свещеника отидоха да нижат тютюн на Величко Колев, а същият направи циментовата плоча. Същата година бе направена нова певница от църковен материал, а изработката е от ТКЗС – безплатно.

На 21 ноември 1966 г. свещеник Николай Инджов предложи на присъстващите християни, които обичат да дадат парична помощ за закупуване на нови одежди, защото старите са много окъсани и е невъзможно да се служи с тях. Предложението на свещеника бе прието с одобрение и радост от присъстващите богомолци и нужните средства бяха събрани за кратко време. Дарителите на помощ са следните:

  1. Свещеник Николай Инджов – 10 лв.
  2. Презвитера Марийка Инджова – 15 лв.
  3. Мата Делчева Инджова – 2 лв., гр. Марица
  4. Недялка и Таню Минчеви – 15 лв. /дъщеря и зет на свещеника/
  5. Добрина Г. Попова – 1 лв. – гр. Казанлък
  6. Иван Коледов – 20 лв., с. Орешец
  7. Златил Узунов – 5 лв., с. Орешец
  8. Веселина Златилова – 5 лв., с. Орешец
  9. Кера Орешакова – 10 лв., с. Орешец
  10. Руса Димова – 5 лв., с. Орешец
  11. Петра Василева – 5 лв., с. Орешец
  12. Марина Атанасова – 2 лв., с. Орешец
  13. Атанас Келешев – 2 лв., с. Орешец
  14. Станка Костова – 2 лв., с. Орешец
  15. Петкана Г. Келешева – 5 лв., с. Орешец
  16. Петра Иванова – 2 лв., с. Орешец
  17. Стана Шабанова – 2 лв., с. Орешец
  18. Динчо Парибасанов – 1.50 лв., гр. Марица
  19. Митра Пачиманова – 2 лв., с. Орешец
  20. Богдан Ангелов – 10 лв., с. Орешец
  21. Петко Айдаров – 5 лв., с. Орешец
  22. Елена Русева – 2 лв., с. Орешец
  23. Ангелина Иванова – 5 лв., с. Орешец
  24. Мария Паскалева – 2 лв., Орешец
  25. Райчо Димов – 5 лв., с. Орешец
  26. Димитър Зонгов – 5 лв., с. Орешец
  27. Панайот Цигото – 5 лв., с. Орешец
  28. Стана Дюлгерова – 5 лв., с. Орешец
  29. Илия Маринов – 5 лв., с. Орешец
  30. Киро Стоев – 3 лв., с. Орешец
  31. Станка Митева – 2 лв., с. Орешец
  32. Марийка Ан. Орешакова – 5 лв., с. Орешец
  33. Янчо Кирчев – 5 лв., с. Орешец
  34. Станко Илев – 10 лв., с. Орешец
  35. Яно Карабаков – 5 лв., с. Орешец
  36. Тяньо Бадалов – 5 лв., с. Орешец
  37. Любен Вълков – 5 лв., с. Орешец
  38. Чанко Шрамбука – 5 лв., с. Орешец
  39. Ильо Станков – 5 лв., с. Орешец
  40. Тодор Апостолов – 2 лв., с. Орешец
  41. Станка Кармазова – 4 лв., с. Орешец
  42. Чанков Кафтанов – 5 лв., с. Орешец
  43. Мютьо Ангелов – 1 лв., с. Орешец
  44. Кольо Данков – 4 лв., с. Орешец
  45. Вълко Палакугов – 3 лв., с. Орешец

Със събраната сума се закупиха одеждите е 22 лв. кадилница. На 26 април /сряда/ се направи освещение на новите одежди и на 27 април – Велики Четвъртък свещеник Николай Д. Инджов служи с тях първата литургия. Свещеникът благодари на дарителите от името на църквата и църковното настоятелство и лично от негово име, като моли Бога да им дарува здраве и дълъг живот. Амин!

30 април 1967 г.                         

Председател на църковното настоятелство: С. Орешец, подпис и печат

От юли 7, 2022 14:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама