Цени и доходи се движат в различни посоки

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 18, 2021 08:46

Цени и доходи се движат в различни посоки

Акценти

  • Регионален вестник, # 33/965 година XVIII, 17 - 23 септ. 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Вече трети месец цените на стоки и услуги растат. Увеличение има във всички сектори на икономиката, но най-много се усеща при хранителните продукти, горивата, тока, а банките продължават да вдигат таксите. По данни на НСИ увеличение има при цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива с 2.7% само за месец.
Инфлацията продължава да се ускорява и през август достига 3.7% на годишна база, показват данните на този институт.
Най-фрапиращ е скокът при електроенергията, която за три месеца се покачи повече от два пъти. Докато в домакинствата това не се усети сериозно заради топлия сезон, в промишлените предприятия то е шоково и поставя сериозни изпитания за оцеляването на средния и малък бизнес.
Очакванията на повечето икономисти са инфлацията да продължи да се катери нагоре поне до края на годината. Този процес се наблюдава в цяла Европа и САЩ и беше очакван първо заради излятата огромна ликвидност на пазарите, а след това и заради започналото възстановяване на икономиките.

Какво и с колко е поскъпнало
Най-голямо е увеличението на цените в транспорта – 15.3%. Тук най-осезаемо е поскъпването на горивата за автомобили – 27.5% нагоре спрямо август миналата година, когато цената на петрола беше рекордно ниска.
Най-същественият дял в разходите на домакинствата – хранителните продукти – също продължават да поскъпват, като през август те са с 3.6% нагоре спрямо година по-рано. Цената на хляба се е вдигнала с близо 6%, а на зеленчуците – с цели 10%. Значително е повишението и при комуналните услуги – 5%. Тук влиза и газта, която е поскъпнала с цели 60.6% от миналия август. С почти 5% растат още цените в сферите на развлеченията, културата и образованието. Облеклото наред с комуникационните услуги са единствените групи, където цените леко са спаднали.
Не е такова положението при заплащането на труда, което не се увеличава. Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията не инфлацията, а проблем са ниските доходи. По думите му бедността не единственият проблем, който не е разрешен.
Банки въвеждат нови такси – вече облагат и съобщения по Viber
От началото на септември Банка ДСК въведе нова тарифа при теглене от банкомат. Ако парите се теглят от AТМ-устройство на ДСК, таксата вече е 0,15% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв. При теглене от банкомат на друга банка услугата струва 0,20% от изтеглената сума, но не по-малко от 1,50 лв. Досега таксите бяха фиксирани – 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати.

Някои банки въвеждат и съвсем нови такси. Пощенска банка например е обявила, че 5 октомври вече ще таксува и съобщения по Viber за касови операции. Цената на тази услуга ще е 0.12 лв. за съобщение. Досега с подобна такса се облагаха само SMS-ите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 18, 2021 08:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама