Цацари обикаляха с. Белица на Сирни заговезни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2022 10:58

Цацари обикаляха с. Белица на Сирни заговезни

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 11 – 17 март 2022 г., брой 10/988 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Цацари обиколиха село Белица на Сирни заговезни. Местни хора, преобразени в различни персонажи от народния фолклор, обиколиха всички къщи, от където благодарните домакини ги даряваха.
Завалелият дъжд тази година принуди обхождането малко да се съкрати, но това не отказа участниците в него да пресъздадат обичая „Цаца“.
Ритуалът, характерен за това село, включва имитация на сватба, в която има булка, зет, кум. Те обикалят къщите от селото и получават подаръци за щастливото си събитие. Пред тях вървят цацари, които провъзгласяват идването на сватбарите. Те са облечени в различни костюми – като мечка, доктор, стражар, музикант, доктор, затворник и други персонажи, които въображението им може да роди.
Тази година участниците в ритуала събраха много подаръци, които бяха продадени на търг. Средствата за това са в подкрепа на местното читалище „Просвета – 1928“
На финала имаше и огън, който всички прескачаха за здраве.
Празникът бе възстановен преди осем години и от тогава кметът Дияна Кушелиева създава организация за отбелязването му и в него се включват все повече хора.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2022 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама