Художник изографиса родното си село

Сакарнюз
От Сакарнюз август 1, 2023 14:20

Художник изографиса родното си село

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 29/1053, година XX, 28 - 03 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

Жителите на село Крепост, в Димитровградска община, заслужено имат самочувствието, че живеят в едно от най-живописните кътчета в България. Казвам заслужено, защото едва ли има друго населено място с изографисани фасади на всички обществени сгради – училището, кметството, здравната служба, църквата – и на много частни домове. Общо 52 са монументалните пана в селото. Автор и изпълнител на идеята е роденият тук известен български художник Христо Панев, подпомогнат от своя по-голям брат Панчо Панев, също художник. За това си дело и двамата от години са носители на званието „Почетен гражданин на Димитровград“. За съжаление Панчо вече не е между живите, но работата не спира – само преди месец бяха завършени поредните две пана, макар че и Христо вече е на 80 години.
В една разходка по улиците на Крепост могат да се видят образите на Светите братя Кирил и Методий, няколко други пана и портрета на Христо Ботев върху фасадата на едноименното училище. Впрочем то е едно от най-старите в региона – вече на 143 години. По външната ограда на църквата „Свети равноапостоли Константин и Елена “ има изобразени 16 библейски сцени, върху калкана на здравната служба пък е намерила място притчата за мечтателя Икар. И така – по всички краища на селото. Всичко това е дарение от Христо Панев за родното му място, а творбите се оценяват на повече от половин милион лева.
Изключително продуктивен, Христо Панев е един от най-утвърдените съвременни български художници. Произведенията му са в областта на живопистта, графиката, илюстрациите, оформянето на книги, но и на мозайката и сграфитото. За началото на неговия път в изкуството приживе брат му Панчо разказваше, че след Димитровградската гимназия Христо се занимавал със спорт, играел в танцовия ансамбъл, но най-неочаквано като се върнал от казармата заявил, че ще стане художник. За едно лято се подготвил и бил приет във Велико Търновския университет, в специалността „Графика“. От тогава Христо Панев живее и работи в старопрестолния град.
Днес името на българския творец е известно у нас и в чужбина. Той е член на две академии – на Държавата руска академия с президент Зураб Церетели и на Международната академия по изкуствата „Нова ера“ към Юнеско. Носител е на орден „Кирил и Методий “ и на повече от 10 златни и сребърни медали и отличия по света. Единственият български художник е, чиято картина украсява най-високия небостъргач в Дубай – „Бурж Халифа“.
По повод 80-годишнината на Христо Панев миналата година във Велико Търново беше уредена юбилейна експозиция със 175 творби. През месец май т.г. в престижната софийска галерия „Райко Алексиев“ към СБХ бе представена още една изложба със 70 платна живопис, озаглавена „Пътят към храма“. А до 11 юли в Триъгълната кула на Сердика , в Регионалния исторически музей, ценителите на изкуството можаха да видят 30 други платна, обединени от надслова „Образа на Дон Кихот през вековете „. Изложбата бе по покана на посланика на Испания в нашата страна Алехандро Поланко Мата.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 1, 2023 14:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама