Хора на ГЕРБ отиват при „Изправи се! Мутри вън“!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 1, 2021 07:52

Хора на ГЕРБ отиват при „Изправи се! Мутри вън“!

Акценти

  • Регионален вестник, # 25/957 година XVIII, 2 - 8 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Много от хората, които преди два месеца в секционните избирателни комисии (СИК) представляваха формацията ГЕРБ-СДС, сега са преминали към политическите им противници „Изправи се! Мури вън!“ и „Има такъв народ“.
Най-отчетливо е това в Община Симеоновград. От списъците с членовете, които са публикувани, става ясно, че във всичките 16 секции, в които тази политическа формация има право на член, местатат се заемат от бивши участници на партия ГЕРБ – СДС на предишните избори. Подобна е ситуацията и в Харманли, но тук политическите номади са по-малко.
На 11 юли, след приключването не изборния ден, ще стане ясно дали тези хора са се ориентирали към друга партия, изоставяйки ГЕРБ, или отиват просто да припечелят някой лев като участници в секциите от „Изправи се! Мури вън!“ или “Има такъв народ”, но гласувайки отново за ГЕРБ.
Наше проучване показа, че същите хора, които се занимаваха с осигуряване на корпоративния вот в рисковите секции на изборите през април, отново са подготвили схемите за плащане. Този път сумите са по-големи и достигат трицифрени измерение. Те вече ходят с таблети в ромските махали и обучават потенциалните си избиратели как да се справят с машинното гласуване.
През изминалата седмица вътрешният министър Бойко Рашков заговори за предизборен натиск върху граждани за коя формация да гласуват. Схемите бяха изнесени след среща на Министерския съвет с областните управители на Бургас и Смолян. Именно в Родопите имало сериозен натиск, твърди областният управител Стефан Сабрутев. Министър Рашков каза и по какъв начин се случвал натискът: „Ако някой отиде в горското стопанство, например, да си купи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги – всичко това се използва за натиск. Това е позорно явление, поне според моята оценка”, категоричен е той.
От кого или кои партии обаче не стана ясно, защото тече проверка на полицията.
„Идентифицирахме множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тях в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат законови мерки”, поясни още министърът.
На изборите през април в много рискови секции в региона за пореден път се потвърди корпоративният вот, а тези, които се занимаваха с него, не бяха закачани. Вместо това бяха атакувани брутално противници на управляващите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 1, 2021 07:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама