Харманлийска връзка в канала за бежанци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 23, 2022 10:44

Харманлийска връзка в канала за бежанци

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 23 - 29 септември 2022 г., брой 34/1012, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Лица, живеещи в Харманли, Средец и Хасково са участвали групата за трафик на мигранти, замесена в катастрофата с автобус в Бургас. Това съобщиха от прокуратурата в Пловдив на брифинг във вторник, 20 септември.
Разследващите са задържали 30-годишен сирийски гражданин, живеещ в Пловдив, за когото имали доказателства, че ги е ръководил.
Той имал разрешение да пребивава у нас и бил служител на изпълнителна длъжност в голяма фирма. Мъжът поддържал постоянна връзка с двама души, живеещи в Истанбул. Когато се съберат повече хора, които искат да преминат нелегално границата, те се свързвали със сириеца у нас. Той пък звънял на други от Харманли, Средец и Хасково, които му осигуряват автомобили и шофьори. Те са случайно набелязани чужденци, но имало и българи.
Наетите взимали нелегалните мигранти и се отправяли към вътрешността на България. Престоявали в Пловдив и продължавали пътя си към Западна Европа.
Цената на такъв „превоз“ била около 3000 евро на човек. Парите се превеждали по сметки на сириеца, живеещ в Пловдив. Впоследствие той ги разпределял между всички участници в схемата, обясниха още от обвинението.
При акцията по разбиването на канала са задържани общо 12 души. Сред тях има двама или трима чужденци със статут на постоянно пребиваващи у нас, а останалите са българи.

Хронология

Припомняме, че на 25 август автобус с 47 мигранти блъсна патрулка в Бургас на спирка на градския транспорт и уби двама полицаи. Той е бил преследван от Малко Търново.
От морския град вътрешният министър Иван Демерджиев се закани на каналджиите: „Ще им отвърнем с цялата си мощ!“.
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност заяви, че „загиналите полицаи са жертва на политическата корупция в МВР.“
От полицията твърдят, че автобусът е бил управляван от 15-годишен сирийски гражданин Омар с хуманитарен статут на бежанец, който е бил настанен в РПЦ – Харманли. По-късно установиха, че той е на над 18 години.
Заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев призна: „Мигрантите са изключително мобилни и организирани. Хората, които ги водят, познават терените добре. Всяко денонощие у нас биват хващани около 1000 мигранти, основно са от Афганистан и Сирия.“
От тогава досега в страната са влезнали стотици мигранти и ефектът от обещаните мерки не се е почувствал.

Снимка: Архив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 23, 2022 10:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама